06/24/14 09:54
(http://www.klassa.bg/)

Ветко Арабаджиев преговаря за японския хотел

 Година след информацията за активни преговори за продажбата на софийския хотел "Кемпински-Зографски" за първи път се появи публично сигнал за идваща сделка. На сайта на Комисията за защита на конкуренцията беше публикувано искане за концентрация между двете фирми, свързани с хотела -  "Частно акционерно дружество Зографски" и "Фортуна кънстръкшън", и управляваната от дъщерите на хотелиера Ветко Арабаджиев компания "Виктория груп ВМ".

По неофициална информация на "Капитал Daily" заявлението до антимонополния орган е предварително и в действителност няма подписан договор за сделка. В преговори със собствениците на хотела пък са още няколко инвеститори освен "Виктория груп ВМ". А подаването на искането до регулатора може да цели да активизира преговорите с някой от другите.

Дългата продажба

Опитите да се намери нов собственик на петзвездния хотел в столицата са от години. Слуховете бяха за интерес от омански, руски, израелски купувачи, а цената постепено намаляваше – от първоначално исканите 300 млн. евро до малко над 90 млн. евро преди няколко години. Сега според неофициална информация е наполовината и на тази сума.

Миналата година няколко източника съобщиха за напреднали преговори със собствениците на "Химимпорт" и за близка сделка за "Кемпински хотел Зографски". Коментираната цена беше около 50 млн. евро. Според трима независими източника това е актуалната стойност и сега.
Преговорите с "Химимпорт" (които публично заявиха, че не се интересуват от хотела) обаче се проточиха. А според близък до тях източник дори са били прекратени преди два месеца. Пак по неофициална информация всъщност холдингът се е интересувал от покупката само като временен посредник, а истинският купувач е бил друг. До сделка не се е стигнало и заради постоянно изникващи пречки от страна на продавачите.

Към момента хотелът още е мажоритарна собственост на четирите деца на починалия през 2007 г. Иван Зографски – Надя, Кирил, Ирина и Илия. Всеки от тях държи равен брой акции в "Частно акционерно дружество Зографски". Преговорите за продажбата се водят от адвокатите на фамилията.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване