06/24/14 20:04
(http://pik.bg)

Греков: Няма да има зърнена криза

Греков: Няма да има зърнена криза

"Няма да има зърнена криза, пшеницата е достатъчно и с добро качество, но ни чака трудна жътва заради времето". Това заяви земеделският министър Димитър Греков след заседание на консултативния съвет по зърното.

Очакванията са за реколта от около 4,7 млн. т. 357 000 дка били засегнати от наводненията и градушките. Най-много поражения имало във Врачанско, Видинско и Монтанско. В района на Добрич били засегнати 30 000 дка, а във Варненско - 20 000 дка.

От тези площи също ще се прибере зърно, но по-малко, 100% са унищожени малко над 59 000 дка, уточни министърът. Точният размер на щетите щял да стане ясен в края на август след приключване на жътвата. След 1 септември ще бъдат отпуснати и средства за компенсиране на фермерите. За пропаднали площи през миналата година има 4,3 млн. лв., като част от парите ще останат и тази година.
Между 600 000 и 1 млн. са засегнатите декари, твърди обаче Ангел Вукодинов от асоциацията на зърнопроизводителите.

Не очакваме увеличение на цената на хляба, категоричен е Греков. Заради влагата разходите на зърнопроизводителите се покачвали. Въпреки това очакванията били за изкупна цена от 280 лв./т.

Зърнопроизводителите имат съвременна техника, която гарантира 100% прибиране на реколтата и от полегнали площи, коментира пък Марияна Кукушева от федерацията на хлебопроизводителите и шеф на консултативния съвет по зърното. Единствената заплаха сега била да не почнат пак обилни валежи и полегналата пшеница да покълне. Според Кукушева хубавото жито ще остане в България и ще ядем качествен хляб.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване