06/24/14 06:38
(http://www.klassa.bg/)

Европейски аферист съветва банкера

 Международен аферист, източил два трезора – в Чехия и в Унгария, и ужилил дори шведското правителство, е съветник на скандалния банкер Цветан Василев.

 

Връзката между т.нар. „австрийски бизнесмен” от израелски произход Барак Алон и мажоритарния собственик на КТБ с вече отнето право на глас лъсва от програмата за шестия пореден икономически и енергиен форум, организиран в Истанбул от Атлантическия съвет на САЩ. Алон фигурира в списъка на участниците като „съветник на Цветан Василев, КТБ”.

 

Макар името на афериста да е непопулярно за българската общественост, той е

 

печално известен в други три държави от Централна и Източна Европа,

 

като с далаверите му се е наложило да се занимава дори Европейският съд в Люксембург. „Кариерата” му започва през 1995 г., когато каца в Чехия. Под паравана на фирмата си за покупко-продажба на плодове, регистрирана във Виена – B.C.L. Trading, той се свързва с местната Комерчни банк и успява да я убеди да финансира плановете му да търгува със слънчоглед, пшеница, стоманени продукти и бензин. Тях трябвало да внесе от Русия и Украйна през фирмата  „Стоун енд рол” на хърватина Звонко Стоевич. Банката се съгласява да финансира, като издава акредитивни писма за стотици милиони евро. Уговорката е Алон да предостави документи, доказващи, че е придобил стоката и я е заложил в полза на банката. Аферистът обаче фалшифицира книжата и взема милионите, като в крайна сметка се оказва, че няма нито залог, нито каквато и да било купена стока. Равносметката от цялата афера е, че Комерчни банк е ужилена с около 330 млн. долара (бел.р. според публикация на австрийското издание Виршафтсблат), в резултат на което фалира, а един от членовете на надзора й се самоубива в ареста, тъй като не успява да понесе отговорността си в случилото се. Парите изчезват безследно по офшорни сметки, а за да спаси вложенията на хората, доверили се на трезора, пък чешкото правителство е принудено да налее в него милиони безвъзмездна помощ, за да покрие щетите, нанесени от тандема Алон-Стоевич.

 

Започват цяла поредица от дела срещу B.C.L. Trading, но самият Алон успява да избегне ареста.

 

Белезниците обаче все пак щракват около китките му през януари 2003 г.,

 

 когато е задържан на границата между Унгария и Австрия по искане на унгарските власти. Причината е, че докато текат делата срещу него от страна на чехите, той вече е докопал нова жертва – унгарската Постабанк. Схемата е същата, но използва регистрираната в Австрия банка „Тригон”, която се оказва собственост на баща му. Постабанка е ужилена с десетки милиони долари и в крайна сметка активите й преминават в друга банка – Ерстебанк, Унгария, която също започва дела срещу Алон и фирмата му BCL Trading. Самият аферист обаче престоява едва няколко месеца в ареста, защото е изискан от австрийската прокуратура, която започва да разследва и двете ужилвания. С общи усилия на австрийските и чешките следователи пък се установява, че той е успял да прибере парите по общо 263 акредитивни писма. В крайна сметка обаче аферистът се измъква без да върне откраднатото, защото междувременно дружеството му BCL Trading е обявено от австрийските власти в умишлен фалит. Така всички искове от страна на ужилените банки срещу фирмата остават без последствия заради текст в австрийския закон, че не може да има претенции към активите на фирма в ликвидация.

 

И докато Чехия, Унгария и Австрия спорят за това в Съда в Люксембург, Алон, който е пуснат на свобода под гаранция, се насочва към Македония, където завихря афера за 30 млн. (бел.р. според местната преса) със строителството на мандрата „Шведмилк”, част от която е собственост на шведското правителство. В този случай обаче става въпрос за надписване на разходи по строителството, далавери с ДДС и пране на пари, както е записано в доклада по казуса „Шведмилк” на шведското правителство. Алон обаче отново се измъква, за да се появи, както е видно, на българска почва. Дали Цветан Василев е ползвал съветите му при мащабната схема за източването на КТБ чрез свързани с банкера фирми – повечето от тях кухи, тепърва предстои да се изяснява. Фактът обаче е, че се наложи държавата и БНБ да се намесят и да спасят от фалит КТБ, за да бъдат гарантирани вложенията на хората, доверили се на трезора. Както стана ясно, същото се е наложило да направят и чешките власти в казуса „Комерчни банк“.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване