06/24/14 07:02
(http://www.klassa.bg/)

Заробващи условия за VII блок в „Козлодуй“

 В условия на строга секретност днес в София се водеха предпоследни преговори между американската компания „Уестингхаус“ и българската държава за създаване на съвместно предприятие за строежа на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ с реактор АР 1000.

„Проектът за акционерно споразумение е готов. Сега е на бюрото на министър Драгомир Стойнев“, съобщиха отлично информирани източници.

Документът е трябвало да се подпише във вторник след инфарктни преговори днес. Някои текстове в него обаче смущавали българската страна и до до момента нямало съгласие по тях. В преговорите в София участва делегация от „Уестингхаус“, водена от вицепрезидента за Европа Майк Кърст.

Проектът за акционерно споразумение предвижда сегашното дъщерно дружество АЕЦ „Козлодуй“ - Нови мощности“ да се преобразува, като 70% от него ще останат собственост на АЕЦ „Козлодуй“, а 30% ще бъдат прехвърлени на „Уестингхаус“.
В реалното строителство обаче само българската страна щяла да участва с пари. Американската щяла да достави оборудването, но с условие то да й бъде заплатено при зареждането на първата касета с ядрено гориво.

Тези условия противоречат на очакванията, че Уестингхаус ще влезе като дългосрочен инвеститор в новата ядрена мощност. Българските власти все още не са оповестили каква е очакваната стойност на седми блок на АЕЦ с реактор АР 1000, нито какъв ще бъде капиталът на смесеното дружество. Според бившия икономически министър Петър Димитров стартовата цена на проекта ще бъде около 5 млрд долара а капиталът на проектната компания - 1 млрд. долара. От тях АЕЦ „Козлодуй“ ще трябва да осигури 700 млн. долара.

„Един от ключовете на успеха за изграждането на този проект за атомна централа, изискващ много години, е той да бъде подкрепен с национален консенсус“, заяви вицепрезидентът Майк Кърст пред БНР в неделя.

   

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ:
Това ще е още едно нарушение на споразумението при президента

„Ако подпишат за създаване на такова смесено дружество, това ще е още едно нарушение на споразумението, което постигнахме при президента“, коментира пред „Преса“ лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

В Реформаторския блок също очакват допълнителна информация за подготвеното акционерно споразумение за седми блок на АЕЦ „Козлодуй“, което било пред подписване.
„Ако се случи такова нещо, възникват доста въпроси. Вярно е, че от това правителство всичко може да се очаква“, лаконичен бе Трайчо Трайков, бивш икономически министър от ГЕРБ, който сега е експерт на Реформаторския блок.

------------------
Иван Иванов, зам.-председател на ДСБ:
Не са спазени нормалните процедури за избор

Мнението ми относно изграждането на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ е ясно - още след посещението в САЩ министър Драгомир Стойнев обяви, че това ще се случи. Според мен не са спазени нормалните процедури за избор на изпълнител. А има и други компании, които изграждат ядрени реактори от трето поколение. На второ място, по никакъв начин не беше защитена необходимостта от изграждането на седми блок. И ще ви дам пример - сега през по-голямата част от денонощието потреблението на електроенергия в страната се движи между 2500 и 3500 мегавата. От тях 2000 мегавата се осигуряват от АЕЦ „Козлодуй“.

Ако към това се прибавят още 1000 мегавата от седми блок, какво се случва с всички останали мощности, които осигуряват енергийния микс на страната? Те трябва да бъдат изключени през по-голямата част от годината. С други думи, строителството на седми блок по никакъв начин не балансира енергийната система на страната.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване