06/24/14 06:59
(http://www.klassa.bg/)

Кери изненадващо на визита в Багдад

 Държавният секретар на САЩ Джон Кери пристигна в Багдад за консултации за иракската криза, информира Би Би Си.

 

Джон Кери е в Багдад, за

 

да притисне премиера на Ирак

 

Нури Малики да състави правителство на по-широка основа, за да обуздае сунитския бунт, коментира Ройтерс.

 

Кери ще обсъжда американските действия в помощ на Ирак пред лицето на джихадистката заплаха и ще призове иракските лидери възможно най-бързо да задвижат процеса за сформиране на правителство, за да се състави кабинет, който да представлява интересите на иракчаните, каза говорителят на Държавния департамент Джен Псаки.

 

Освен с премиера Малики Кери има насрочени срещи с лидера на шиитска партия, с председателя на парламента, който е един от най-влиятелните сунити в Ирак, както и с външния министър, който е кюрд.

 

Американски представители казаха, че не се очаква Кери да призове Малики да се оттегли от поста премиер.

 

Президентът на САЩ Барак Обама също изрази вчера опасения, че ИДИЛ може да представлява заплаха за редица страни от Близкия изток.

 

В същото време сунитските бунтовници разширяват контрола си върху градове из Северозападен Ирак. От неделя бунтовници, ръководени от бойци от ИДИЛ, са превзели гранични пунктове по границите със Сирия и Йордания. Стратегически важното летище на град Тал Афар, който се намира в северната част на страната, също е в ръцете на бунтовниците.

 

Градът контролира главния път от границата със Сирия към Мосул, втория по големина град в Ирак, който е под контрола на бунтовниците от две седмици.

 

Превземането на летището в Тал Афар е сериозен удар за правителството на Ирак, което се надяваше да го използва, за да си върне контрола над Мосул, коментира репортерът на Би Би Си в Северен Ирак Джим Мур.

 

Стотици войници са

 

екзекутирани по най-жесток начин

 

от джихадистите от групировката ИДИЛ, заяви говорителят на иракския премиер Нури Малики по въпросите на сигурността Касем Ата. “Стотици войници са били обезглавени или обесени в провинции Салах ад Дин, Ниневия, Диала, Киркук и други райони, в които действат терористите”, каза той, цитиран от АФП.

 

Междувременно стотици атентатори самоубийци, облечени в черно и с „Калашников” в ръце, преминаха по улиците на иракската столица Багдад вчера. Групирани в импровизирани взводове, те демонстрираха своите смъртоносни умения, показвайки как ще взривят бомбите, които носят по телата си. Те бяха част от частната армия на влиятелния духовник Муктада Садр, враг на Великобритания и САЩ, известен с големите щети, нанесени от подчинените му сили на американския и британския военен контингент след нахлуването в страната през 2003 г. Сега той е вдигнал на крак милиции, състоящи се от десетки хиляди бойци, готови да се бият срещу ислямистите от групировката ИДИЛ. “Армията на Махди”, която се закле да защитава Багдад и свещените му храмове до смърт, сега се бие рамо до рамо с правителствените сили срещу сунитите екстремисти, за да защити Ирак, който е на ръба на колапса, пише в. “Дейли мейл”.

 

Духовниците на събитието на свой ред окуражаваха готовите да умрат шиити:  “Всички, които искат да умрат за Ирак, да знаят, че вашите души ще отидат в рая. Ще се молим за вас.”

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване