06/24/14 12:12
(http://pik.bg)

Политолог: Оттеглянето на Станишев ще доведе до по-добри времена

Политолог: Оттеглянето на Станишев ще доведе до по-добри времена

"Решението Сергей Станишев да стане евродепутат е очакван ход, защото не се отказа от евродепутатския пост след изборите и малко или много се очакваше това да се случи. Това е един вид стратегия за постепенно оттегляне от ръководния пост в БСП, защото не може да бъдеш председател на втората по големина и най-стара партия в България, със сериозни претенции и амбиции да формира управлението в страната и същевременно да бъдеш евродепутат в чужбина. Тези две неща са несъвместими”, каза политологът Стойчо Стойчев, цитиран от "Фокус".

„Евродепутатството е добър статус за България и перспектива за следващите 5 години – оазис , където той може да запази политическо достойнство след несъмнената и голяма изборна загуба. Не се знае и на предсрочните избори какви резултати ще постигне БСП, но вероятно ще бъдат лоши. Никой не очаква БСП да постигне зашеметяващ резултат на предстоящите избори”, добави Стойчо Стойчев. Според него, скандалът с Делян Пеевски от миналата година, както и неуспехите на левицата в ключови страни, няма да му осигурят кредит на доверие, за да се бори за важен пост в Европарламента. „Това е просто стратегия, с която да се оттегли от председателството на БСП, като си подсигури някакво нормално оцеляване и политическо бъдеще. За следващите 5 години това му е сигурен мандат”, каза още той, като допълни, че за бъдещето на БСП има два варианта.

„В единия ще настъпят някакви консолидационни оздравителни процеси в партията. Дълго време имаше съпротива срещу него. Малко или много той успя да отстрани своите противници. Евентуалното сдаване на поста, би могло да доведе до смяна на лидерството и по-добри времена за БСП. Другият вариант е, да настъпят някакви боричкания на отделните лобита в рамките на БСП и партията да влезе в по-сериозна криза от тази, в която се намира в момента. При всички положения, оставката на Сергей Станишев би донесла добро за БСП. Време е вече да се оттегли”, заяви Стойчо Стойчев.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване