06/24/14 06:54
(http://www.klassa.bg/)

Столицата на Волжка България влезе в ЮНЕСКО

 Историческият културен комплекс в Болгар, Татарстан, бе включен под №1002 в списъка на културното наследство на ЮНЕСКО, съобщи РБК. Преди това в рамките на сесията на ЮНЕСКО, която се провежда в Доха, Катар, бяха приети обекти от САЩ, Мианма, Индия, Ботсуана, Германия и т. н. Общо кандидатите бяха 36, като преди началото на сесията обектите в списъка бяха 981.

 

Резерватът в столицата на Волжка България няма да получи никакви средства от включването в списъка, но при всички случаи този факт ще послужи за подобряване на имиджа му, заяви заместник-директорът на комплекса Андрей Фасхутдинов.

 

Българският комплекс е включен в предварителния списък на ЮНЕСКО още през 1998 г., но през годините попадането му в същинския списък бе спирано от ред експерти, които неодобрително се отнасят към

 

новите постройки

 

на територията му – паметен знак в чест на приемането на исляма в Булгария, Бялата джамия, павилиони за сувенири и т. н. Градът е основан през VIII век и е столица на Волжка България до XV век. По-късноq по времето на руското нашествиеq столицата на Волжка България е преместена в Биляр, но след разрушаването му от монголските орди на хан Бату тя отново е преместена в Болгар. През 1361 година Болгар е опустошен от войските на Златната орда, предвождани от хан Тимур. По-късно, след образуването на Казанското ханство, столицата е преместена в Казан. По това време Болгар се превръща във важен религиозен център. През XV век Болгар е напълно разрушен от московския велик княз Василий, а през 1552 година руският цар Иван Грозни анексира Казанското ханство към руската държава. След завземането на Болгар от руската държава в околностите му са заселени бедни руски селяни, които превръщат и

 

малкото останало

 

от древния град в руини. Във връзка с това Петър Велики издава специален указ, с който защитава болгарските руини, което само по себе си е първият закон, който закриля исторически град в Русия.

 

Освен комплекса в Болгар в списъка бяха включени и други знакови обектиq сред които пътищата на инките, които свързват Перу, Чили, Колумбия, Еквадор, Аржентина и Боливия, и пътят на коприната, свързващ Източна Азия със Средиземноморието през древността и средните векове. На 38-ата сесия на Комитета по световното наследство в Доха за включване в списъка беше одобрен също Великият китайски канал, който е изкопан през VII и VII в. пр. н. е. Каналът пресича пет големи реки и минава през 8 провинции и 35 града.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване