06/24/14 06:39
(http://www.klassa.bg/)

Трети сме в Европа по биопчеларство

 България е на трето място в Европа по отглеждане по биологичен начин на пчели. По екологичен начин се стопанисват 85 хиляди пчелни семейства, съобщи Петко Симеонов, председател на Сдружение биологично пчеларство, цитиран от fermer.bg. Той припомни, че медът от тези кошери се произвежда под специален сертифициран контрол и гарантира, че продуктът няма допълнителни и изкуствени примеси. Заради високите му качества западните производители често изкупуват българския биомед. Използват го за подобрение на тяхната продукция или го продават, без да посочат произхода му, от което губят родните пчелари.

 

В София вчера започнаха Дните на пчелния мед. Инициативата ще продължи до 29 юли и ще обхване градовете Варна, Пловдив, Бургас, Велико Търново, Елена. На старта на Дните на пчелния мед от сдружението призоваваха да се купува мед директно от фермите, за да подпомогнат малките производители и популацията на пчелите.

 

Българските биопроизводители на пчелен мед са изправени пред доста трудности, споделиха от сдружението. Заради еднотипни земеделски насаждения и използване на нетолерантни препарати пчелите трудно намират разнообразна храна или измират. Зачестяват и кражбите на пчелни кошери.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване