06/24/14 10:12
(http://www.klassa.bg/)

"Файненшъл таймс": България се хвърли да спасява банка, свързана с властта

 "Рухването на една от най-големите български банки, при това такава със силни политически връзки, засилва бъркотията в страна, която все повече се превръща в източник на тревога сред партньорите й в ЕС заради лошото управление и съмнителни връзки с Москва."

Това пише Керин Хоуп за "Файненшъл таймс" в 
статия, посветена на кризата около Корпоративна търговска банка (КТБ) и "Креди Агрикол България" и национализирането им в неделя.

В текста се обясняват действията на БНБ "в опит да се избегне масово теглене на средства от банките в най-бедната страна в ЕС" след изтеглянето на над 20% от депозитите от малки вложители, предизвикано от сблъсък между най-големия акционер и най-големия длъжник на КТБ.

"Файненшъл таймс" представя Цветан Василев като "заможен бизнесмен, свързан с управляващата социалистическа партия", а Делян Пеевски като "спорен бизнесмен и политик, който изгради вестникарска и телевизионна империя с кредити, отпуснати от Корпоративна търговска банка".
Втората половина от статията е отделена на напрежението около подкрепяния от ДПС и БСП "Южен поток", очакваната оставка на правителството и политическата несигурност до предсрочните парламентарни избори през септември.


"Български банкери заявиха в неделя, че продължителен политически вакуум носи риск за финансовия сектор на страната, изправен пред растящ дял на необслужваните кредити в една слаба икономика. (...) Проблемите на КТБ не би трябвало да се отразят на целия сектор, защото три четвърти са контролирани от чуждестранни банки с висока репутация. Но доминиращата политическа несигурност означава, че централната банка не може да си позволи да поема повече рискове", казва за "Файненшъл таймс" високопоставен български банкер, пожелал анонимност.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване