06/24/14 06:29
(http://www.klassa.bg/)

Финансовият министър Петър Чобанов: Целта е банковата група да се оздрави

 Даваме ясен сигнал, че държавата е готова да действа бързо, навременно и решително за овладяване на системния риск. Целта е банковата група да се оздрави и депозантите да получат средствата си в пълен размер.

 

 Така финансовият министър Петър Чобанов коментира решението държавата да  спаси КТБ чрез Банката за развитие и Фонда за гарантиране на влоговете (ФГВ), които да станат нейни акционери.

 

Той допълни, че преди двете държавни институции да влязат в КТБ, ще се даде възможност на сегашните акционери да осигурят необходимия ресурс, като държавата ще се намеси само ако те не успеят.

 

Той уточни, че на 21 юли хората ще имат избор между това да оставят депозитите си в КТБ, която към този момент може да е държавна, или да ги пренасочат към друга банка, включително държавната ББР, която ще започне да набира депозити. Според Чобанов още не може да се каже колко точно е необходимият допълнителен капитал. Той обаче очаква средствата във ФГВ, които към края на 2013-а са 1,8 млрд. лв., да са достатъчни за покриване на нуждите.

 

Ресурсът на ББР по различните кредитни линии в подкрепа на бизнеса остава недосегаем, а дори държавата да капитализира допълнително ББР, за да участва в увеличението на капитала на КТБ, това няма да се брои за дефицит.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване