06/24/14 06:25
(http://www.klassa.bg/)

Цветан Василев е мишка, да се върне в България

 Скандалният банкер Цветан Василев отива за пореден път на прокурор, след като депутатът от ДПС Делян Пеевски подаде сигнал срещу него и трима негови помагачи - шефа на трети отдел във федералната криминална полиция  на Австрия Ернст гайгер, кореспондента на "Дер Щандарт" в Истанбул Маркус бернат и международния аферист Барак Алон за набеждаване пред правосъдието, съобщи вчера агенция ПИК.

 

До това се стигна, след като бившият вече шеф на надзора на КТБ, който от две седмици отказва да се върне в България, за да избегне срещата с родното правосъдие, направи изявление пред австрийското издание „Дер Щандарт”. В него директно обвини Пеевски в заплаха за убийство. „Убиецът вика „Дръжте убиеца!”. Стига се е крил като мишка!

 

Призовавам го да си дойде най-после и

 

да каже на българския народ къде са парите му

 

отговори му парламентаристът в интервю за агенция ПИК и обяви, че го дава на Темида. Твърденията на Василев бяха опровергани и от австрийската полиция, а също и от българската прокуратура и съд. Според българския Наказателен кодекс за набеждаване пред съдебните органи се полагат до 6 години зад решетките. Самите обвинения на банкера пък идват, докато държавата прави всичко, за да спаси източената през свързани с него фирми КТБ – схема, за която първи писаха „Дневник” и „Капитал”. Българската прокуратура го издирва за показания по финансовото разследване, стартирано по сигнала на „Протестна мрежа”. А в момента продължава да тече и друго разследване, по което бяха закопчани трима души – за мокра поръчка срещу Делян Пеевски от страна на самия Цветан Василев.

 

Поредният залп от страна на Цветан Василев срещу Пеевски дойде отново от австрийското издание „Дер Щандарт”. Статията също отново беше творение не на журналист от редакцията на изданието във Виена, където в момента се намира и самият банкер, а от кореспондента му, базиран в Истанбул, Маркус Бернат (бел.р. - повече за Бернат виж карето). В материала, който изцяло се позовава на изявлението на Василев, се обяснява, че Делян Пеевски е отправил „смъртна заплаха” към банкера с есемес, който той получил, докато бил в хотела си във Виена. Както и че виенската полиция разследва депутата за заговор за убийство на бившия шеф на КТБ и е поискала от българската прокуратура да арестува парламентариста. Цитират се и думи на Василев, че вече бил нает убиец, който да извърши мократа поръчка срещу тарифата от 5 млн. долара. Любопитна и важна подробност е, че материалът се самоопровергава, защото в него се уточнява, че „Дер Щандарт” не е успял да получи потвърждение на информацията от австрийската полиция. „Монитор” също потърси за коментар говорителя на полицията във Виена Марио Хайл, който лаконично заяви: „Съжалявам, но както се вижда от статията в „Дер Щандарт”, Криминалната служба на Австрия няма да коментира в този случай.” Потърсени за коментар, и от българската прокуратура обявиха, че

 

нямат подадена информация за подготовка за убийство

 

на Цветан Василев, нито искане за арест на Делян Пеевски от страна на австрийските власти. Подобно на тях, и от МВР и Софийския градски съд отрекоха да са получавали такова искане.

 

„Не съм пращал такъв есемес, не съм отправял никакви заплахи към Василев, отдавна нямам абсолютно никаква комуникация с лицето Цветан Василев и това може лесно да се докаже, няма и да имам. В момента се прожектира един пошъл турски сериал за отклоняване на вниманието. Крадецът вика „Дръжте крадеца”, или по-скоро: „Убиецът вика – дръжте убиеца”, коментира пред агенция ПИК Делян Пеевски и допълни, че скандалният банкер действа първосигнално и банално, като се опитва да отклони с неверни твърдения вниманието от случилото се в КТБ. „Отклонява обществения фокус от изнесените по медиите факти за източване на КТБ към свързани с него фирми. Става дума за суми от милиард и нещо – както виждате, банката е пред национализация и вместо да се върне и да даде честно всички отговори тук, пише сценарии за сериалчета във Виена с неговите платени приятелчета клакьори.”  На въпрос на ПИК кои са тези „клакьори” Пеевски уточни: „Става дума за Ернст Гайгер, шеф на Трети отдел във Федералната криминална полиция на Австрия (виж карето), близък приятел на международния аферист Барак Алон (повече за Алон - виж карето). Алон, Гайгер и Василев пишат сериали, живеят в сериали, продуцират сериали.”

 

Пеевски допълни, че ще подаде

 

сигнал в прокуратурата за набеждаване в престъпление.

 

„Това са клевети, за които трябват доказателства. Никога не се е случвало такова нещо, никога не съм предлагал на никого пари за убийство. В главата ми дори не се е раждала такава гнусна идея. Това, което знам, е, че Василев се занимава с такива работи”, отсече Пеевски и допълни: „За разлика от Василев, аз се доверявам на компетентните органи, и то на компетентните органи в България, и не се занимавам с турски сериали.”

 

Сигналът на Пеевски  вчера беше подаден в Софийската градска прокуратура, която да се заеме със случая. „Нека българската прокуратура, в чиято компетентност вярвам, провери има ли сговор и зависимости между тях и ако е така, нека им поиска сметка за безпрецедентното ми наклеветяване", поясни Пеевски пред ПИК.

 

Депутатът заяви също, че клеветите излизат точно в „Дер Щандарт”, защото авторът на статията Маркус Бернат е близък със скандалния банкер. „Самият Василев се е хвалил по мои сведения, че плаща на този Маркус заплата от 15 000 евро на месец, представяте ли си? Василев се е хвалил, че плаща и на този другия - Гайгер, който е човекът му в австрийската полиция и участва в стъкмяването на тези сценарии. Нека се провери колко често журналистът Маркус Бернат е гостувал на Василев в България например. Разбирате ли – това са негови служители на заплата!”, разясни Пеевски. Името на Ернст Гайгер се появи в публичното пространство преди две седмици, когато агенция ПИК разкри, че именно той отваря вратите на банкера Василев из австрийските служби. Пак същата агенция първа разкри и че международният аферист Барак Алон е съветник на бившия вече шеф на надзора на КТБ. Според юристи, ако твърденията, че Алон, Гайгер и Бернат наистина са на хранилка на Василев, бъдат доказани, то тогава може да се разследва хипотезата, че те са организирана престъпна група за набеждаване, действаща под ръководството на банкера.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване