06/25/14 12:23
(http://e-vestnik.bg/)

Абе, вие луди ли сте, бре? Какво гарантиране на влоговете?

Васил Кендов. Снимка: личен сайт

Чудят се каква врътка да направят с кредитите на Пеевски

Скандалът с КТБ разцепи обществото на вярващи в стабилността на финансовата система и такива, които вече не искат да слушат. Хубавото този път е, че залогът са депозитите на хората. Когато спестяванията ти са заложени и зависими от решенията на нашите политици, нещата стават по-интересни.

Така или иначе в рамките на 20 години системата се разклаща за втори път. За втори път БНБ подскача и всички институции скачат да ни убеждават колко е стабилна. Аз обаче съм от невярващите и предпочитам да чета. Ето какво прочетох.

1. Фондът за гарантиране на влоговете е събрал 2.1 милиарда до момента – справка официалния сайт на фонда. Това поражда въпроса КОЛКО ДА СА ЗАЩИТЕНИ ДЕПОЗИТИТЕ? Защитени са докато не прехвърлят 2.1 милиарда. Ами после? – После ще мислим!

2. Депозитите на физическите лица и фирмите само в КТБ са 6.4 милиарда. Така казва отчетът за тримесечието.

3. До преди кризата БНБ твърдеше и изнасяше данни, че КТБ е най-ликвидната банка. Това поставя 2 въпроса – БНБ знае ли изобщо какво става? Дали БНБ не лъже умишлено? И в двата случая не може да се вярва на БНБ.

Въпросът е как се покриват 6.4 милиарда депозити на най-ликвидната банка с 2.1 милиарда на Фонда за гарантиране на влоговете? Ама то видиш ли като махнем фирмените сметки и депозитите над 200 000 ала Вежди Рашидов (човекът заделил 1.6 милиона) „МОЖЕЛО И ДА СТИГНАТ”.

Е, това е проблемът, че МОЖЕ И ДА СТИГНАТ, ама АКО НЕ СТИГНАТ? Тогава нали ще лъснат и БНБ и КТБ и изобщо цялата банкова система? Как очаквате тогава банката да я оставят да фалира?

Изобщо какво значи да фалира една банка?

Аз вече се обърках. Ако не можеш да си платиш задълженията (в случая депозитите на хората) – тогава не си съвсем във фалит. ФАЛИРАЛ си ако каже Иван Искров. А той няма да каже, защото гаранционният фонд хвръква, а с него и митът за гарантираните депозити.
Освен това от 100 години приказваме, че в закона за гарантиране на влоговете е записано, че ЗАПОЧВА ИЗПЛАЩАНЕ на 20-я ден от обявяването на фалит. Вие да сте чули да е обявен фалит? Не можете да разполагате с парите си, но фалит няма. Защото ако има ще си ги получите.

„Не е сигурно” ще кажат запознатите. Не е сигурно защото в закона не пише кога приключва изплащането на „гарантираните депозити”. А в каква валута ще Ви ги изплатят? А по какъв курс? Започнахте ли да схващате?

Хубавото сега е, че залогът са спестяванията на хората.

Има шанс за втори път в един човешки живот да ни вземат заделеното. Исторически проблем няма. Случвало се е и преди. Но ние вече не мислим за бъдещето, а за настоящето. Освен това не четем.

Ето Ви 2 статии съответно от март и май 2014, преди още да започнат проблемите.

„Банковите депозити – има ли реална заплаха за тях”
„Банките и изборите”

Някой да им обърна внимание? А сега се случва точно това и БНБ установява точно такива нарушения. Да не мислите че са глупаци в БНБ и не са се сетили по-рано? Естествено, че не. Знаят си, но крият и лъжат. Лъжат и за стабилността на системата отдавна.

Дошло е време разделно – тези, които вярват, че законът ги пази, и тези, които четат и търсят варианти.

Аз вече на политици не вярвам. И на БНБ не вярвам. Това, в което вярвам е, че банковата криза най-после дойде у нас. Още не я признаваме и все още успяваме да я прехвърлим на индивидуалния клиент, но това не може да продължи вечно. Искате ли пример?
В

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване