06/25/14 20:08
(http://www.klassa.bg/)

Великобритания ще представи най-големия си самолетоносач следващия месец

 Лондон. Нов самолетоносач, който е най-големият кораб, строен някога за Кралските военноморски сили на Обединеното кралство, ще бъде официално кръстен на специална церемония на 4 юли, пише Live Science. Гигантският плавателен съде ще бъде наречен в чест на кралица Елизабет II, която ще бъде и негова кръстница. 
Корабът “Кралица Елизабет” поставя началото на нова епоха и нов клас самолетоносачи, според британското министерство на отбраната. В изявление на институцията се казва, че “плавателният съд е функционално гъвкав, така че да се използва за целия спектър от военни дейности, както и за оказване на хуманитарна помощ и спасителни акции при бедствия”. 
Всеки от корабите от новия клас “Кралица Елизабет” ще тежат по 71650 тона и от тях ще могат да излитат следващата генерация самолети F-35, които са разработени да излитат от къси писти или вертикално. Към днешна дата британското военно министерство се е ангажирало със закупуването на 138 изстребитли F-35, според информация на водещата компания производител Lockheed Martin. 
Изграждането на “Кралица Елизабет” започна преди три години в една от големите корабостроителници на Великобритания, а строителството на следващия плавателен съд от този клас, който ще бъде наречен “Принцът на Уелс”, се очаква да започне по-късно тази година. “Кралица Елизабет” ще бъде готов за военни цели през 2017 година и след като бъде въведен на въоръжение ще носи 1600 души екипаж, 40 самолета или хеликоптера и ще има обхват 16 100 километра. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване