06/25/14 22:07
(http://e-vestnik.bg/)

“Газпром” се сдоби с нов лобист в Европа - Австрия

“Въпреки явното противодействие на Европейската комисия “Газпром” продължава да строи газопровода “Южен поток”, заобикалящ Украйна, и дори намира все нови съюзници в Европа”, посочва вестникът, цитиран от Би Би Си.

Вчера във Виена бе подписан партньорски договор между руския газов холдинг и австрийския концерн OMV за проекта “Южен поток”. Позицията на Австрия може да стане решаващ аргумент в споровете между “Газпром” и Европейската комисия, смятат експерти.

Щом “Газпром” продължава да строи “Южен поток”, явно се е примирил вече с изискванията на Европейската комисия и е готов да дели тръбата с други, смята руският експерт Михаил Крутихин.

“Газпром” се противи само на думи - щом градежът на проекта продължава, макар всички страни-партньори в “Южен поток” да признават, че Третият енергиен пакет остава в сила, значи газопроводът фактически ще бъде построен за чуждестранни доставчици”, коментира бизнесаналитикът.

Преговорите на “Газпром” с Еврокомисията ще се проточат, твърди обаче колегата му Валерий Нестеров. Според него, “щом ЕС при сегашната конюнктура се обявява против строежа под предлог, че трябва да се спазят всички норми, няма скоро да се откаже от това правило”. Същевременно “подкрепата на Австрия има твърде голямо значение от гледна точка на морала”, добавя той.

Проблемите в украинско-руските преговори за газовите доставки до голяма степен се дължат на политиката на САЩ. Това заявява председателят на Държавната дума Сергей Наришкин, чиято статия помества днес “Росийская газета”, предаде ИТАР-ТАСС.

“Стари колониални сънища явно не дават мира някому и до днес”, смята руският политик. “Несговорчивостта” на Киев в газовите сделки с Москва според него идва от “задкулисната игра на САЩ с цел да овладеят газотранспортната система на Украйна, фактически да й отнемат икономическия суверенитет”.

Събитията от последните месеци в Украйна само ще заздравят връзките в постсъветското пространство и “тенденциите към евразийска интеграция”, убеден е Сергей Наришкин.

Руските вестници цитират думи на президента Владимир Путин, заявил вчера на пресконференция във Виена, че САЩи се опитват да провалят проекта за газопровод “Южен поток”, който заобикаля Украйна, за да достави газ на Европа. “Това е обикновена конкурентна война и в нея се използват и политически средства”, каза Путин.

БТА

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване