06/25/14 22:03
(http://e-vestnik.bg/)

Защо сунитското въстание в Ирак печели подкрепа в Залива

Ноа Браунинг
Ройтерс

Сунитското въстание в Ирак получава въодушевена подкрепа от много араби в Залива въпреки официалното безпокойство, което буди Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ), окачествена като терористична организация от правителства в региона.

Макар че е трудно да се добие представа за общественото мнение в строго контролираните монархии в Залива, светкавичният успех на сунитските бойци, които нанасят тежки поражения на иракските правителствени сили, е приветстван с изблици на подкрепа в интернет и в частни разговори.

Силните изрази на поддръжка навеждат на мисълта, че съюзници на САЩ като Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства може да се отдалечат още повече от Вашингтон, който подкрепя правителството в Багдад.

“Днес се води битка в Багдад на Рашид и Дамаск на Уалид от името на целия ислямски народ за възстановяване на неговото достойнство. Бог да ви даде победа”, написа в Туитър Хакем ал Мутаири, който оглавява кувейтско движение на сунити от строгата салафитска школа. Той имаше предвид средновековни владетели в столиците на Сирия и Ирак, които някога са били столици на големи сунитски мюсюлмански империи.

За мнозина сунити в Залива крахът на предвожданите от шиити иракски правителствени сили възвестява упадъка на техния най-голям враг - Иран. Те смятат иракския министър-председател Нури ал Малики за марионетка на Иран.

“Още от първия ден иракската армия не беше истинска, тя беше сбор от шиитски милиции, събрани заедно. Сунитите са унижени от Малики и искат да живеят достоен живот, затова решиха да се вдигнат на революция”, каза Фирас, който работи в офис в Рияд.

Подобно на други саудитци, интервюирани за тази статия, той не разкри фамилното си име от страх да не би изказването му да бъде сметнато от властите за изразяващо подкрепа за ИДИЛ, която Рияд обяви за терористична организация през март.

Съгласно кралски указ, издаден през февруари, всяко изразяване на подкрепа за групировката в кралството се наказва с продължителен срок лишаване от свобода. Потребителите на социалните мрежи много добре знаят, че тяхната дейност в интернет се следи от вътрешното министерство.

Фирас каза, че подкрепата на сунитите от Залива за бунта срещу правителството на Малики не означава подкрепа за ИДИЛ и нейните брутални методи, които включват масово екзекутиране на пленници.

“Мюсюлманите няма да приемат идеологията на ИДИЛ, защото тя е противна на нашите умерени възгледи, каквито са възгледите на повечето иракчани”, заяви Фирас. “ИДИЛ никога не се е ползвала със симпатии, дори сега. Но все пак има някои хора, които оправдават нейните действия само за да се отърват от това сектантско правителство”, каза той.

Тънък лед

Правителствата от Залива ходят по тънък лед, що се отнася до Ирак. Те нападат Малики и Иран като отговорни за насилието и изразяват твърда подкрепа за правата на сунитите, но в същото време осъждат ИДИЛ и други въоръжени групировки, които обявяват джихад.

Рияд потуши кърваво въстание преди десет години, водено от членове на Ал Каида, сражавали се преди това в Ирак и Афганистан, и се страхува, че успехът на подкрепящи джихада групи в Ирак и Сирия ще насърчи екстремизма сред собствените му граждани.

Предполага се, че хиляди саудитци и граждани на други страни от Залива са част от значителния чуждестранен контингент, който се бие в редиците на ИДИЛ и други въоръжени групировки в Сирия и Ирак, подсилвайки страховете на властите от враждебна реакция у дома.

Миналия месец саудитското вътрешно министерство каза, че е разкрило бойна група, свързана както с Ал Каида, така и с ИДИЛ, която планирала нападения в кралството.

Но отправяните години наред критики от страна на държавните медии срещу правителствата на Ирак и Иран, съчетани с понякога злобните сектантски коментари на духовници на държавна служба, може би помагат за подхранване на гнева на ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване