06/25/14 11:50
(http://e-vestnik.bg/)

Между изгода и политика – Австрия подписа за „Южен поток”, той може да ни заобиколи

Путин посети Виена и Австрия подписа за газопровода „Южен поток”. Австрийският външен министър Себастиян Курц каза, че поне пет европейски държави подкрепят проекта. Ето какво още каза той: „Нуждаем се не просто от повече доставчици, но и от повече маршрути, по които енергията да достига до нас…”

Досега Унгария и Сърбия заявиха намерението си да строят „Южен поток”, Италия също иска този газопровод. Само България спря работата по него и има всички изгледи газопроводът да я заобиколи. Така това „голямо зло” в очите на някои у нас ще ни отмине.

Дали е така? Защо у нас не може да се говори спокойно за такива проекти? Защо България от политическа истерия не може да претегли спокойно „за” и „против” и да извлече изгода за себе си?

Ето какво казва Герхард Ройс, директор на OMV, който подписа с „Газпром” : ”Една трета от газа ни идва от Русия, в някои региони дори 100%, а в замяна Европа изпраща автомобили и машини в Русия… Тази икономическа интеграция не трябва да се превръща в политически футбол, тъй като нашата икономика и просперитет се базират на това.” По стандартите на Радан Кънев тези австрийци са рубладжии.

У нас обаче е на почит политическият футбол, а не сметката. Да, „Южен поток” е услуга за Русия, но може да носи и ползи за България. Услугата се състои в това, че ще заобиколи Украйна. Но ситуацията се промени, а така се променят и евентуални ползи, ако газопроводът мине през България. Очакваните ползи за България са да получава газ, без цената му да е увеличена от транзитните такси на други държави по трасето, самата тя да взима транзитни такси и да разполага с голямо количество газ във всеки момент. Да се открият работни места и да се изпълни голям проект, с участие и български фирми. България ще стане енергиен коридор, важен за няколко европейски държави, защото газът за тях минава оттук. Както сега Украйна е важна за Западна Европа. Но има още нещо.

Допреди събитията в Украйна и подписването на договора с „Газпром” в Австрия, можеше да се говори България да направи жертва, като се откаже от „Южен поток”, да избере европейската политика пред газопровода. Но сега доставките на газ вече не са сигурни – Путин спря газа на Украйна заради неизплатени дългове, с което застраши доставките в Европа. От ЕК Барозу и комисарят Йотингер омекнаха и казаха, че не са против „Южен поток”.

Има промяна и в Украйна – тя продава половината акции в газопровода на нейна територия на американски и европейски компании. Това ще оскъпи газа. Но пък американски компании ще добиват шистов газ в Украйна и ще го транспортират на Запад в същия газопровод. Така ще има още един източник на газ по досегашния газопровод, а ако мине „Южен поток” през България, ще има конкуренция и това може да повлияе на цените надолу.

Засега и управляващи и опозиция (ГЕРБ) са заявили, че ще строят „Южен поток”. Въпросът е, че сега той може да заобиколи България. И вместо политически ритници, политиците трябва да се разберат кое е от полза и да не воюват помежду си за сметка на България.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване