06/25/14 19:38
(http://www.klassa.bg/)

Президентът на Египет дарява половината си имущество и заплата на хазната

 Президентът на Египет – ген. Абдел Фатах ас Сиси, обяви, че ще дари половината от своето лично имущество и половината от своята заплата, за да подпомогне изпадналата в затруднение икономика на страната, предаде АП.

Същевременно той отбеляза, че

за да има подобряване на положението, всички египтяни трябва да направят жертви.

Президентът апелира към богатите египтяни да дарят като него пари в специална сметка под негов надзор, което, по думите му, ще реши много проблеми на страната.

Сиси съобщи, че е поискал от правителството да внесе промени в проектобюджета, защото заложеният в него дефицит от около 12% е неприемлив. В проекта за бюджет в размер на 115 млрд. долара – най-големият в историята на Египет – се предвидени големи разходи за субсидиране на цените на храни и енергия, както и за пенсии и социални помощи. Сиси каза, че иска промени в бюджета, но не уточни какви да бъдат те.

Размерът на личното богатство на Сиси беше обект на догадки по времето, когато бе регистрирана кандидатурата му в изборите за президент. Тогава той декларира имотното си състояние пред централната изборна комисия, но направи това конфиденциално. Египетски вестник публикува материал, в който се оценяваше, че

Сиси притежава имоти и активи за 4,2 милиона долара,

включително наследеното от баща му. После обаче вестникът изтегли материала си след критики от страна на армията, припомни АП.

Агенцията отбелязва, че фамилията Сиси е един от най-известните производители на мебелировка в ориенталски стил в стария град на Кайро.

Месечната заплата на настоящия египетски президент възлиза на около 6000 долара.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване