06/25/14 19:40
(http://www.klassa.bg/)

Първите американски военни съветници вече започнаха мисията си в Ирак

 Първите американски военни съветници, които ще подпомагат иракските правителствени сили в борбата им срещу сунитските бунтовници, започнаха мисията си в Багдад, обяви Пентагонът.

Близо половината от 300-те съветници и войници от специалните части, които Вашингтон обеща да изпрати в Ирак, вече са в Багдад, посочи говорителят на Пентагона, контраадмирал Джон Кърби, цитиран от АФП и АП.

Още четири екипа на специалните части ще пристигнат в близките дни, с което общият брой на военните ще достигне близо 200.

Съединените щати извършват също 35 мисии за въздушно наблюдение над Ирак, за да снабдяват с разузнавателни данни иракската армия, сражаваща се срещу бързо напредващите бунтовници.

Близо 90 военни, изпратени от Централното командване (Сентком) на въоръжените сили на САЩ, което отговаря за военните операции в Близкия изток и части от Централна и Южна Азия, също започнаха мисията си, посочи Кърби. Задачата им е да създадат съвместен команден център в Багдад с иракската армия.

Говорителят на Пентагона изтъкна, че американските военни ще играят роля на съветници на иракските си колеги и основната им задача ще бъде да оценят състоянието на иракските въоръжени сили, а не да воюват срещу бунтовниците от групировката „Ислямска държава в Ирак и Леванта“, които предприеха светкавично настъпление в северната част на страната.

„Ние няма да се притичваме на помощ“ на иракските войници, увери контраадмирал Джон Кърби.

Само през юни в Ирак за загинали най-малко 1000 души, повечето от тях мирни граждани, съобщи на пресконференция от Рупърт Колвил, говорител на службата на върховния комисар на ООН за правата на човека. „Най-малко 757 мирни граждани са били убити, а 599 са били ранени в провинциите Диала, Ниневия и Салах ад Дин за периода от 5 до 22 юни“. Освен това „не по-малко от 318 души са били убити и 590 ранени за същия период в Багдад“ и районите на юг от столицата, съобщи Колвил, като поиска виновните да бъдат изправени пред съда.

Тези цифри трябва да се считат за минимални, отбеляза Колвил. Те включват проверени данни за екзекуции и убийства без съд на полицаи, граждани и войници, които вече не участват във военни действия. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване