06/25/14 14:12
(http://www.klassa.bg/)

Щом построи 7 блок на АЕЦ "Козлодуй", "Уестингхаус" ще се оттегли, предвижда проектодоговор

 Сегашното дъщерно дружество АЕЦ "Козлодуй" - "Нови мощности" да се преобразува, като 70% от него ще останат собственост на АЕЦ "Козлодуй", а 30% да бъдат прехвърлени на американската компания "Уестингхаус". За това преговарят експерти на двете страни потвърди  в интервю за БНР зам.-директорът на българската централа Александър Николов. 

Уговорката е след изграждането на седми блок и зареждането му с гориво американската компания да оттегли акционерното си участие. "Те няма да бъдат оперираща компания" каза експертът и припомни, че АЕЦ "Козлодуй" има над 40 г. опит като оператор на ядрена мощност. 

"Подготвяме предварителен документ, който сме нарекли споразумение за сътрудничество. Той е в своя край и очакваме в близко време да бъде подписан, не мога да се ангажирам с точна дата. Това е акционерно споразумение, първичен документ, в резултат на който ще започне определена дейност, а крайната цел е подписването на договор за изграждането на нов блок на площадката на АЕЦ "Козлодуй", каза Николов.

Една от  основните задачи, които акционерното споразумение поставя, е намирането на съответните капитали за строителството, каза Николов. Той не се ангажира да посочи точния механизъм на финансиране, нито дали ще има държавна гаранция с обяснението, че все още акционерното споразумение е с гриф поверително. Пред "Труд" обаче казва, че централата е готова да плати новия блок. 

Седмичникът "Капитал" в последния си брой предупреди, че при тази схема вторият инвеститор в проекта на практика не носи риск за това дали централата ще е печеливша, което именно беше причината да се търси външен партньор. Така рискът изцяло ще се носи от "Козлодуй" и българската държава. Общата стойност на сделката - доставката на ядрения блок, разходите за модернизация на електропреносната мрежа, първата зарядка с гориво, оскъпяването по време на строежа, както и финансовите разноски по време на строителството, приближава 6 млрд. евро, според изданието. 

В днешния си брой "Преса" прогнозира, че споразумението може и да не бъде подписано, защото съдържало"неприемливи и направо заробващи клаузи", една от които е липсата на гаранция, че доставеният блок наистина ще работи. 

По-рано този месец
 японската "Тошиба", която е мажоритарен собственик в "Уестингхаус", се оттегли като стратегически инвеститор от проекта и така отпадна ангажиментът й да осигури финансиране от Японската банка за международно сътрудничество. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване