06/26/14 09:30
(http://www.klassa.bg/)

Френският съд разреши евтаназията на мъж във вегетативно състояние, Европейският забрани

 Френският съд одобри във вторник прекратяването на живота на Венсан Ламбер - мъж във вегетативно състояние след катастрофа с мотор през септември 2008 г. Няколко часа по-късно обаче Европейският съд за правата на човека нареди на Франция да не спира животоподдържащите апарати, съобщи "Ройтерс". 

От месеци битка в съда за това дали да бъде евтанизиран Венсан Ламбер водят съпругата му и родителите му. Жената смята, че животът на мъжа й трябва да се прекрати, докато родителите искат да го съхранят възможно по-дълго. Съдът в Страсбург слага пауза на решението на Френския съд, за да разгледа поредното обжалване на родителите. 

Възможно е окончателното позволение да се забави с месеци или дори години, докато семейство Ламбер продължават да обжалват решенията на съда. Макар че Съдът в Страсбург е уверил, че ще действа по най-бързата възможна процедура, говорител на институцията признава, че дори и най-спешните действия могат да отнемат от месеци до две години. 

Заедно с това има опасност от допълнително забавяне, ако целият закон за асистираната смърт във Франция се преразгледа. Случаят на Венсан Ламбер съвпадна с финала на още едно спорно дело - за лекар, който е поставил смъртоносни инжекции на общо 7 пациенти в периода 2010-2011 г., за да ускори смъртта им и да прекрати мъките им. Лекарят беше оправдан от Френския съд, а двете ситуации заедно предизвикаха сериозно обществено вълнение и дебат за съдържанието на закона и неяснотите в него. 

Законът за асистираното самоубийство или евтаназията във Франция е дело на президентът Франсоа Оланд, който обещава подобен документ при кандидатирането си. Той става факт през 2005 г., но e концентриран върху правата на пациентите и грижата за неизлечимо болните и остава много неизяснени въпроси, свързани със самия акт на подпомагане на смъртта.

Около 25 хиляди души умират всяка година във Франция след решение на близките им да бъдат спрени животоподдържащите им системи. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване