06/27/14 11:48
(http://pik.bg)

Шефът на БЛС отписа 40% от българите: Ще си мрат свободно

Шефът на БЛС отписа 40% от българите: Ще си мрат свободно

Държавата може да осигури между 160 и 200 млн. лв. за здравната система. Както вече стана известно, дупката в бюджета на Здравната каса е 330 млн.лв. Допълнителни резерви могат да се намерят от добрата събираемост на здравните вноски от НАП. Там се очакват над 50 млн. лв. преизпълнение.

Оставащите в най-добрия случай липси от 80 млн. лв. ще трябва да се покрият от работата на болниците – планов прием, листи на чакащи и „побиране“ в рамките на 105 млн. лв. месечно. Това стана ясно от думите на председателя на Надзорния съвет на НЗОК и зам.-здравен министър д-р Бойко Пенков след срещата между надзора и ръководството на БЛС.

НЗОК няма никакви резерви и никакви вътрешни механизми за компенсиране на този дефицит, допълни председателят на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов, репликирайки здравния министър д-р Таня Андреева, която заяви, че болниците ще получат средства, независимо дали ще бъде през актуализация или по други начини и механизми, които касата може да приложи до края на годината.

Според шефа на надзора на Касата, ще се наложи обаче болниците да удрят спирачки, да намалят хипердейността си и да въведат планов прием.

Ако няма актуализация, до края на годината има по 105 млн. лева на месец. „Това означава с двата крака върху спирачките и успокояване на дейността. Хората, които имат нужда действително от болнична помощ, точно прецизирани, получават болнична помощ. Тези, които могат да си свършат нещата и в извънболничната, им се помага там. Това е пътят“, категоричен беше д-р Бойко Пенков.

Въпросните 105 млн. лв. за болнична помощ месечно означават заплащане между 60% и 70% от дейността на лечебните заведенияТова заяви от своя страна д-р Цветан Райчинов и допълни: „Значи, между 30% и 40% от българите ще си мрат свободно. Мога да го преведа, разбирате ме мисля ясно, и трябва наистина ясно да се каже. Това чака цялата нация – или се прави нещо, или 30-40% от хората ги отписваме. Аз неслучайно казах, че всички природни бедствия накуп ще ни се видят нищо в сравнение с това, което предстои.“

От думите и на двамата стана ясно, че Здравната каса има ресурс да плати всичко изработено на болниците до края на юни, а „затягането на коланите“ и „удрянето на спирачки“ трябва да започне от 1-ви юли, информира Bnews.bg.

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване