06/28/14 10:53
(http://www.klassa.bg/)

Борисов: Готов съм за премиер веднага, Орешарски да се оттегли до понеделник

 Ние сме казвали 4 години, че в най-тежката финансова и икономическа криза можем да се справим и пак ще върнем доверието на хората. Това каза тази сутрин по bTV председателят на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов.

По повод обявената дата за предсрочни парламентарни избори 5 октомври, Борисов заяви: „Разумната дата за избори беше 14 септември”.
„ДПС казаха или 5-ти, или 12-ти, БСП казаха или юли, или 12-ти. В същото време опашките в София пред банковата система и катастрофата на държавата се превърна в бедствие. Тя до вчера беше в катастрофа, вече е бедствие. Казах им: „Господа, тези хора на опашките, ако ни чуят, че се пазарим за дата на избори, за еврокомисари, трябва да дойдат да ни бият с камъни. Затова приемам датата на ДПС, за да излезем от тук, да успокоим хората, че си отивате”, обясни той.
„Няма как експертите, които идват при вас или хората, които се изказват да искат от мен да говоря за сигурност и че нещата ще се оправят с премиер Пламен Орешарски и това недоразумение Чобанов. Когато снощи в предаването „Панорама” Чобанов каза, че банковата система е стабилна, това на езика на българите означава „бързо си изтеглете парите”, подчерта Борисов.
Не искам тези хора да злоупотребяват с патовата ситуация, посочи той. На въпрос кога финансовият министър трябва да подаде оставка, Борисов категорично каза, че е трябвало да я даде още преди една година.
„Ако искат в понеделник да няма опашки, хората да могат малко да повярват в държавата, днес тези хора, трябва да са се махнали от кабинетите си. На тяхно място тройната коалиция – БСП, „Атака”, ДПС да сложат когото поискат”, каза още Борисов.

Ето какво каза вчера Борисов първо пред "24 часа":

"Готов съм веднага да стана премиер - първо на служебно правителство, а след това и на редовно."

Това обяви само пред "24 часа" лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов малко след края на консултациите в парламента. (За тях виж долу - б.р.)

На уточняващ въпрос от коя парламентарна формация очаква подкрепа той разясни: "Ще се наема на този вариант, ако и трите партии - БСП, ДПС и "Атака", признаят банкрута и се дръпнат. Както аз направих миналата година -

да се дръпнат и да ме оставят да оправя нещата"

Лидерът на ГЕРБ категорично отхвърли вариант, при който обикаля кулоарите и преговаря с останалите партии в 42-ото НС за излъчването на общ кабинет на съгласието, който да бъде лансиран пред президента Росен Плевнелиев като служебен. Такъв слух обиколи парламента и медиите вчера.

Борисов увери още пред "24 часа", че си има екип - и за служебно правителство, и за редовно. Но ще се наеме само ако премиерът Пламен Орешарски и финансовият му министър се оттеглят незабавно. "Докато Чобанов излиза да говори за финанси, аз не виждам кой ще е спокоен", категоричен е Борисов.

Сред 2 ч и половина консултации той коментира най-належащите проблеми пред държавата. "Да се търси съгласие за спасение - вече няма да се говори за съгласие, а за спасение", призова лидерът на ГЕРБ.

"Сега вече трябва да се даде мандат за преговори с фонда - вече е нужно парламентът да работи в този месец, за да се направят всички законодателни неща, включително да се емитира нов дълг от МВФ от поне 5-6 милиарда, за да се успокоят хората. Катастрофата вече се превърна в бедствие. Приоритет на приоритетите е бързото финансово стабилизиране", отсече лидерът на ГЕРБ.

Тогава ще има кеш в държавата и ще може да се разплаща.

Ще платим всички за управлението на тройната коалиция

Следващите 1, 2, 3 дни са изключително важни да се покаже стабилност в държавата главно за външните пазари.

Емитирането на нов заем е неизбежно, категоричен е Борисов, който настойчиво повдигнал въпроса по време на консултациите. За фонда съм убеден, че вече и останалите парламентарни партии са съгласни, формулира Борисов.

За ГЕРБ било най-изгодно въобще да не се бъркат в консултациите, но за държавата щяло да е фатално.

 

При президента трябвало да се обсъждат всякакви сценарии, за да се стабилизира държавата и да се вземе заем, обобщи Борисов. Той бе критичен към изявленията на вицепремиера Цветлин Йовчев, че някой е организирал рухването на банковата система. “Събарят си я с техните действия вече 10-15 дни”, убеден е Борисов.


 “Паднах от власт, за да не дам 30-40 милиона повече, за да не наруша фискалната дисциплина и да не вдигна дефицита, а сега ще бъда принуден да гласувам за тези огромни пари”, заключи Борисов. И пресметна, че още 1 месец е нужно да работи това НС, за да приведе в съответствие законови текстове за финансово стабилизиране и емитиране на кредита. Въпросът за еврокомисар не бил обсъждан на консултациите. Да се повдига в такъв кризисен момент, било като “на сватба да говориш за погребение”.

 

Изборите - на 5 октомври

 

Предсрочните парламентарни избори да са 5 октомври - средната от трите дати, посочени на КСНС при президента миналата седмица.


Около това предложение се обединиха вчера лидерите на БСП, ГЕРБ и ДПС Сергей Станишев, Бойко Борисов и Лютви Местан на първите консултации в парламента.

Макар и непоканен, вчера към формта се включи лидерът на ББЦ Николай Бареков. Той успя да “пробие” безапелационно плътната охрана пред зала “Запад” на НС - същата, в която Местан поиска първи предсрочно прекратяване на мандата.

“Упълномощихме председателя на НС да направи среща с президента за провеждане без отлагане на политически консултации за гарантиране на основните приоритети на държавата”, съобщи Станишев след продължилата 2 ч и половина среща. За първи път след евроизборите той седна рамо до рамо с Местан, а от другата му страна бе Борисов.
Бареков вече си бе тръгнал, а Волен Сидеров, който е в Москва, въобще не уважи консултациите.

Тримата лидери декларираха пълна подкрепа на държавата и нейните институции за гарантиране на стабилността на банковата система. (Още по проблема виж на 4-а и 5-а стр.). Въпросът ще е сред темите на консултациите при президента, за уговарянето на които е упълномощен председателят на НС Михаил Миков. Тогава ще стане ясно и кога кабинетът “Орешарски” ще даде оставка. Малко след края на вчерашната среща президентът Росен Плевнелиев покани лидерите на парламентарните партии, както и на “България без цензура” и Реформаторския блок на консултации, които ще се проведат още утре.

Целта е да се набележат неотложните задачи пред НС до неговото разпускане, на Министерския съвет - до подаването на оставката му, и на бъдещото служебно правителство. На консултациите кабинетът бе представляван от вицепремиера Цветлин Йовчев, защото премиерът Пламен Орешарски е в Брюксел на срещата на върха на ЕС.

 

Лютви Местан: Вот след Байрама може, преди това не

 

“Аз имам интерпретация на семантичната разлика, която носят двете думи - съгласие и спасение. По-добре е да съхраним волята за съгласие за правителство на националното съгласие, за да не ни се налага после да умуваме за правителство на националното спасение.”

Това каза пред журналисти след консултациите лидерът на ДПС Лютви Местан. И разясни нюанса: “Съгласието е условие да предотвратим рисковете, които биха дали характеристиките на ситуацията, с която трябва да се справи едно правителство на националното спасение. Все още имаме шанс да говорим за правителство на националното съгласие, за да си спестим разговора за правителство на националното спасение.”

Консултациите при президента да са още в неделя, защото в такава ситуация не можем да говорим за почивни дни, предположи Местан. По-късно разговорите при държавния глава бяха насрочени именно за този ден.

Местан бегло загатна, че не е изключено кабинетът “Орешарски” да се разпусне по-рано от очакваната дата според вече фиксираните избори. По конституция това трябва да стане 60 дни по-рано, или на 5 август.

“Беше ясно, че за избори ще изберем една от трите дати - 28 септември, 5 или 12 октомври. Очерта се съгласие за 5-и. Има нюанс на компромис, но аз не искам да поставям нарочен акцент върху това”, коментира Местан факта, че на 3 и 4 октомври мюсюлманите честват Курбан Байрам. “Съобразихме, че празникът ще е минал. Ако беше предстоящ, би имало проблем с религиозни чувства и колегите биха проявили разбиране, но празникът ще е преминал”, обясни Местан.

Бойко Борисов също изтъкна, че датата на вота е преценена така, че да не обижда мюсюлманите, каквито имало, и то доста, и в неговата партия.

Местан коментира и предложението на лидера на ГЕРБ да се тегли голям заем от МВФ: “Не бих казал, че идеята е строго партийна. Това вече са конкретики, в които на този етап няма да влизам.”

Лидерът на ДПС отрече да има пряка връзка между проблемите, пред които сме изправени с банковата система, и политическата ситуация у нас. “Ние стъпваме на разбирането, че банковата система е реално стабилна, и трябва да предотвратим рисковете - едни или други организирани, особено когато са организирани слухове, които целят паника, да не предизвикат сътресение в най-стабилната институция на България”, призова Местан.

 

Николай Бареков: Да има правителство на националното съгласие

 

Кабинет на националното съгласие да се излъчи в това Народно събрание от партиите в парламента и независимите депутати, и той да бъде договорен с президента Росен Плевнелиев за служебен. Тази идея лансира лидерът на “България без цензура” Николай Бареков след консултациите, на които не беше поканен, но на които успя да “пробие”. Председателят на ББЦ ще лансира тезата си и на утрешните разговори при държавния глава.


По неговите думи партиите, които присъстваха на консултациите, са се обединили около това, че подкрепят всички действия на държавата в подкрепа на банковата система. “Трябва да се справим с атаките срещу банките и да се обясни на обществото, че не сме тръгнали да се колим и бесим”, каза лидерът на ББЦ.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване