06/30/14 13:04
(http://www.klassa.bg/)

Брюксел одобри подкрепа за българските банки за 3.3 млрд. лв.

 Европейската комисия одобри схема за предоставяне на ликвидност на българските банки на стойност 3.3 млрд. лева. Механизмът ще предостави нужна и пропорционална ликвидност в контекста на външни за системата, небанкови обстоятелства.

На 29 юни българските власти поискаха одобрение за схемата, която ще предостави кредитна линия на българския банков сектор на стойност 3.3 млрд. лева и представлява форма на държавна помощ, се посочва в официалното съобщение на Еврокомисията. До този момент българските власти не бяха съобщили, че са направили такава стъпка, нито до този момент има официален коментар за одобрението от Брюксел. 

Целта е да се отговори на спекулативните атаки, случили се през миналата седмица, продължава съобщението на представителството на Европейската комисия. В него се уверява, че тя е оценила предложението и преценила, че то е съвместимо с правилата на Единния пазар на ЕС, 

Ако се наложи, българското правителство може да използва схемата за повишаване на ликвидността и защита на финансовата система, пояснява съобщението. 

Еврокомисията уточнява, че българската банкова система е добре капитализирана и има високи нива на ликвидност в сравнение с други държави-членки. Въпреки това и с цел да се предпази България е предприела тази мярка с цел по-нататъшно увеличавне на ликвидността и за защита на финансовата си система, се посочва в съобщението  

Хоакин Алмуния, член на Европейската комисия, отговарящ за конкуренцията, приветства тази мярка за стабилизиране на българската банкова система.

Решението на Брюксел идва след като българските власти бяха принудени да спрат операциите на Корпоративна търговска банка на 20 юни, петък и да започнат преглед на активите й. Въпреки това седмица по-късно атаките срещу банковата система продължиха като се пренасочиха към Първа инвестиционна банка. Това стана чрез серия есемеси и електронни съобщения, предизвикали паника сред гражданите. Само до петък следобед банката изплати на вложители значителна сума и затвори временно до попълване на ликвидността, се посочва в съобщението на комисията.  

Вчера след среща с политическите сили, представени в националния и европейския парламент 
президентът Росен Плевнелиев заяви, че парите на гражданите и фирмите са гарантирани, валутният борд е непоклатим, валутният курс на лева към еврото ще остане непроменен до влизането на България в еврозоната, а държавата ще защити всяка банка. 

Уважаеми читатели, решихме да оставим форума отворен, тъй като вярваме в необходимостта от спокойна дискусия по същество за ситуацията около банките. Напомняме ви, че заради ограниченията на Закона за кредитните институции, "Дневник" е уязвим при коментари, които могат да се тълкуват като уронващи доброто име на банките и доверието в тях. Всички коментари, съдържащи непроверени факти или твърдения, както и тези, които не отговарят на правилата на форумите в "Икономедиа", ще бъдат изтривани. Ще сме благодарни на читателите, които докладват коментари с неприемливо съдържание през бутона във форума.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване