06/30/14 12:53
(http://www.klassa.bg/)

"Булгартабак холдинг" отново е препродаден

 В разгара на раздора Пеевски - Василев "Булгартабак холдинг" отново е препродаден. Стъпката е превантивна само и само собственикът да запази правото си на глас в общото събрание, след като Комисията за финансов надзор вече два месеца търси отговори на редица въпроси около холдинга, пише "Капитал Daily" в днешния си брой.

Справка на изданието в австрийския търговски регистър показва, че от 26 юни 2014 г. мажоритарният пакет в компанията вече е поделен поравно между две офшорни дружества - Livero Establishment е прехвърлило половината от BT Invest на Woodford Establishment. И двете са регистрирани в Лихтенщайн. Двете офшорки си поделят всяка по малко под 40% контрол над холдинга.

Изданието припомня коментар на директор на Корпоративна търговска банка от средата на месеца, според когото контролът над дружеството е на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Сделката е станала светкавично - още на същия ден, когато Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) я разрешава и едва девет, след като на 17 юни е представено искане за одобрението й. 

Скоростната реакция на КЗК има едно обяснение и то е предстоящото общо събрание на "Булгартабак ходлинг", насрочено за днес - 30 юни. Причината според източници от пазара, които са и акционери в "Булгартабак", е, че има принудителна административна мярка на Комисията за финансов надзор (КФН) срещу мажоритарния собственик. Той не е отправил задължителното по закон търгово предложение към останалите акционери на ходлинга след промяната в собствеността на BT Invest на 19 март.

Мярката не е публикувана на интернет страницата на регулатора, но според източниците на "Капитал" е отнемала правото на глас на мажоритарния собственик, ако не предприеме действия да отговори на законовите изисквания - т.е. или да отправи търгово, или да намали участието си под прага, изискван за търгово предложение.

  •  

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване