06/30/14 09:25
(http://www.klassa.bg/)

Пари има, доверие няма

 С какво търгуват банките? С доверие. Нито една банка не може да издържи, ако изведнъж всички хукнат да си изтеглят влоговете. Затова, ако в едно общество се изчерпат последните капки доверие, то остава и без банки.

Да видим българската бъркотия. Тя е първата, която се случва при перфектен валутен борд, двоен държавен валутен резерв, добра ликвидност на системата и гаранция на влоговете. Всичко си е на мястото. И пак нещо руши и събаря - да не би да е полтъргайст?

Няма и спекулативна атака от зловещите международни хеджфондове. Няма никакви икономически предпоставки за банков уплах – но бъркотия има! 
Полтъргайстът е невидим, но само ако го гледаме през икономическите очила. Вероятно това е бъркотия, предизвикана съзнателно от политическия елит. Както и от едрите банкови длъжници.

И от странното съвпадение между първите и вторите. Получава се така, че у нас 
институциите нямат личен интерес да крепят институциите. Едни и същи хора са банкери, големи длъжници, чиновници, политици и инвеститори, а инвестициите им очевидно не изплащат кредитите.

Но пък и няма как да ги изплащат, тъй като типичният нашенски олигарх няма опит в създаването на някакъв истински бизнес. Той е експерт по завладяването, източването, разграбването и разрухата. Това го може, така се е издигнал, така и решава проблемите си на върха на държавата. Щом властта се концентрира в строителите на разрухата, много ясно, че накрая ще атакуват банковата система. Вие какво очаквате?

За да има изобщо пари, трябва да има някаква минимална вяра в ближния. Но вече никой не вярва на политиците, институциите, олигарсите, социолозите и може би и на медиите. Казвам "може би", защото повечето медии се държат отговорно, от две седмици са заети главно да наливат бром в чая на населението. Но това не го успокоява, а точно обратното - паникьосва го още повече.

Самият факт, че сме се "вързали" за една чужда валута, означава, че властта няма никакво доверие на себе си. "Аз не мога да управлявам парите" - признава тя публично.
Тук няма да се спирам на самата технология на банковата атака и кой дръпна спусъка. Но все пак трябва да е ясно, че и най-здравата американска банка ще се срине, ако арестуват шефовете й за опит да убият известен политик. И в същото време шефът на Федералния резерв е обвинен в престъпление, защото допуснал арестуваната банка да раздаде лоши кредити. На другия ден всички вложители ще хукнат да си теглят парите и край на Джей Пи Морган, Голдмън Сакс, Чейз (Манхатън) или която и да е там непоклатима американска доларова цитадела.

Ако банките държаха в сейфовете си достатъчно пари, за да изплатят веднага всички влогове, те просто нямаше да съществуват. Те търгуват с кредит на доверие. Няма ли вяра - няма и банки.

Доверието е основният обществен капитал, без който няма капитализъм, а нещата се връщат към феодализма. При нас доверието и към властите, и към обществените лидери вече е толкова ниско, че и мравките го прекрачват без подскок. Всички институции у нас произлизат от парламента. А вече е традиция доверието към парламента да е едноцифрено число. Не знам кой изобщо отговаря "да" на този въпрос, но сигурно или е ударен с паве по главата, или цял живот пасе овце в планината и още не е научил, че Тодор Живков е свален. А ако рейтингът на парламента е два метра под земята, какво да очакваме от останалите институции, които той назначава и уволнява?

Нали уж сме парламентарна република? Значи, ако искаме да имаме пари и банки, трябва да върнем доверието към парламента. Ако  сега е 5 на сто, трябва да стане
51 на сто. Тук ще злоупотребя с най-баналния китайски йероглиф. Този, който означавал криза и възможност едновременно. Колчем настъпи криза, родният елит вади този йероглиф от тъмното си място и го използва, за да задълбочи още повече причините за кризата. Покрай този йероглиф народът намрази китайската писменост. Дайте най-сетне да го изчистим и да го използваме по предназначение - днешната бъркотия е чудесен повод да подчиним всички обществени институции на хората.

Това е прекрасна възможност обществото да поиска мажоритарна избирателна система в два тура, за по-кратко - М2. Ще кажете, че ставам банален като китайския йероглиф. Или като Катон Стари, който завършвал всяка реч с "Картаген трябва да бъде разрушен". Сигурно е бил досаден, но прав.

Това е единствената система, при която народът си избира политиците. Другото е чиста измама, илюзия с криви огледала. Ако гласувате за партийни списъци, много ясно, че 
елитът назначава депутатите. Същият елит, който пред очите ни го докара до най-нелепата банкова криза.

Представете си визуално един депутат, който ви е най-малко симпатичен. Но за каквото и да се кандидатира - все го избират. А сега ми кажете, кога той ще спечели избори М2 в едномандатен район и с 51 на сто? Когато цъфнат налъмите.

Да избереш конкретен човек с 51 на сто в даден едномандатен район и той да е лично отговорен пред теб, избирателя. Да ти има страх. Да те уважава. Да можеш да го уволниш. Само това поражда доверието.

Всеки път, когато подписва от името на народа за поредната фиктивна атомна централа, да си казва - ами ако избирателят ме накаже? Не Доган, не Станишев, нито Русия или САЩ. Страх от избирателя. Само тогава може да има такова ниво на доверието, върху което банките да стъпят здраво. Нещата са прости. Пропорционален вот - безстрашни олигарси, нестабилни банки. Рано или късно ви обират спестяванията. Мажоритарен вот - стабилни банки. Спестяванията ви са сигурни.

Това е тайната на китайския йероглиф.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване