06/30/14 12:38
(http://www.klassa.bg/)

Производствените цени нараснаха с 0.1% за месец

 Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през май 2014 г. е с 0.1% над равнището от предходния месец, съобщи Националният статистически институт.
 
В добивната промишленост  увеличението е с 1.7%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.1%, докато в преработващата промишленост няма изменение.
 
Най-голямо е увеличението при производството на основни метали - с 3.1%, при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 0.6%, и при  производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 0.5%.
 
Намаление е отчетено в химическата индустрия - с 1.9%, и при печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 0.3%.
 
Сравнението с година по-рано сочи, че производствените цени са с 0.7% по-ниски. Най-голям е спадът в добивната промишленост - с 6.9%. В енергетиката намалението е с 1.1%, а в преработващата промишленост няма изменение. 
 
Спрямо май 2013 г. производството на химични продукти поевтинява с 9.8%, производството на основни метали - с 4.6%, а на храни - с 4.5%.
 
Увеличение на цените има при производството на тютюневи изделия - с  8.4%,  на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с  5.3%, и в хартиената индустрия - с 3.5%

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване