06/30/14 12:36
(http://www.klassa.bg/)

Първа инвестиционна банка съобщи, че поради нарастващия брой на клиентите, които в петък са направили заявка за теглене на суми и днес искат да се откажат от тегленето и нарушаването на депозитите, банката няма да събира предвидените по тарифа такси. Офи

 Ислямисти изгориха четири църкви и откриха огън по християни в село в Северна Нигерия, съобщи "Асошиейтид прес". По данни на местна група за самоотбрана загиналите в стрелбата са най-малко 30, но продължават да бъдат откривани още тела. Смята се, че нападението е дело на терористичната групировка "Боко Харам".

"Избиха десетки хора и изгориха много къщи", разказва Малам Яхи,член на групата за самоотбрана. Част от разрушените сгради са принадлежали на различни нигерийски църковни общности. Яхи съобщава, че след като изгорили църквите в село Куада, нападателите се насочили към съседното Каутикари, но няма информация за събитията там.

Нигерийската полиция не потвърди информацията за нападението. Двете села са разположени на 10 километра от Чибок, откъдето през април бяха отвлечени повече от 200 момичета. Местни жители разказват, че при нападението над Куада войниците са пристигнали твърде късно и са отказали да нападнат ислямистите директно, а са ги обстрелвали от безопасно разстояние.

По-рано "Боко Харам" нападнаха военна база в съседната провинция Дамбоа и убиха най-малко 51 войници. Оцелели от това нападение разказват, че ислямистите са нападнали базата в бронетранспортьори, въоръжени с противовъздушни установки, гранатомети и автоматични пушки. Много от войниците в базата били отвлечени.

"Боко Харам" изискват освобождаването на затворени бойци от групировката в замяна на отвлечените преди месеци момичетата, но президентът Гудлък Джонатан отказва да преговаря с тях. Армията твърди, че има информация къде са държани момичетата, но има опасения, че пряко нападение ще изложи живота им на опасност.

В трите северозападни нигерийски провинции е наложено военно положение за период от една година. През последната година нападенията на ислямистите зачестиха, като от началото на 2014 г. в тях са загинали повече от 2000 души.

"Боко Харам" разширяват и обхвата на операциите си, като от началото на годината започна да извършва атентати и в Централна Нигерия, в това число в столицата Абуджа. Смята се, че те са отговорни и за нападението срещу мол в столицата миналата седмица, в което загинаха 24 души. Ислямистите поеха отговорността за две бомбени атаки в Абуджа през април, които отнеха живота на повече от 120 души.

Екстремистите искат да създадат ислямиска държава на територията на Нигерия, която би обхващала приблизително половината от 170-милионното население на страната. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване