06/30/14 17:30
(http://pik.bg)

Шефът на МААЕ посети АЕЦ Козлодуй

Шефът на МААЕ посети АЕЦ Козлодуй

Генералния директор на Международната агенция за атомна енергия Юкия Амано, който е на посещение в България по покана на външния ни министър Кристиан Вигенин, ще посети АЕЦ Козлодуй, където ще се запознае с предприетите от Централата мерки след инцидента във Фукушима, съобщиха от външното ни ведомство.

Това е първата визита на генерален директор на Агенцията от 14 години насам. По-рано първият ни дипломат се срещна с Амано.

Българският външен министър и ръководителят на МААЕ обсъдиха отличното сътрудничеството между България и Агенцията. Двамата разговаряха за изпълнението на ангажиментите от страна на Иран, във връзка със Споразумението за сътрудничеството й с МААЕ, както и за ролята на Агенцията по отношението на ядрената програма на КНДР.

Беше обсъден и въпросът за бъдещето на ядрената енергетика след земетресението в Япония през 2011 г. и инцидента във Фукушима. По думите на ръководителя на МААЕ ядрената енергия продължава да е предпочитана алтернатива и има планове за разрастването й най-вече в Азия. Двамата се съгласиха, че основният извод от Фукушима е, че безопасността на централите следва да е на първо място и всички усилия на държавите трябва да са насочени към тази цел.

По време на срещата беше обсъден и въпросът за ролята на ядрената енергия за постигането на ангажиментите на държавите за намаляването на парниковите емисии до 2030 г.

В рамките на посещението ръководителят на МААЕ проведе срещи с министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и с председателя на Агенцията за ядрено регулиране Лъчезар Костов. Университета за национално и световно стопанство и МААЕ подписаха споразумение за сътрудничество в областта на научните изследвания и организирането на магистърска програма по ядрена сигурност. Гостът ще посети и УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ", с която МААЕ изпълняване съвместен проект по използването на ядрените технологии за борба с рака.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване