07/01/14 06:52
(http://www.klassa.bg/)

Би Ен Пи Париба призна, че е нарушила ембарго на САЩ

 Френският банков регулатор счита, че Би Ен Пи Париба може да се справи с последствията от санкциите, които й наложиха американските власти за нарушаване на американското икономическо ембарго на САЩ срещу Куба, Иран и Судан. 

В комюнике на регулатора се казва, че ситуацията на банката по отношение на нейната ликвидност и платежоспособност е напълно стабилна. За да избегне процес, Би Ен Пи Париба сключи споразумение с американските власти, признавайки нарушаването на ембаргото и приемайки да плати огромната санкция. Председателят на френския регулаторен орган /ACPR/, който е и гуверньор на Френската централна банка, Кристиан Ноайе, бе на посещение в Ню Йорк. 

Посещението му имаше за цел да предупреди прокурора на Манхатън Сайръс Ванс за риска за финансирането на икономиката на Франция и Европа, който носят едни прекалено високи санкции, съобщи в началото на юни американската преса. Той на няколко пъти подчертаваше публично, че обвиненията срещу Би Ен пи Париба не са нарушения на закона според френските и европейските закони, а според американското право, тъй като въпросните операции са извършвани в долари. 
Банка Би Ен Пи Париба призна в Ню Йорк, че е нарушила американското ембарго срещу Куба, Иран и Судан и прие да плати глоба от 8.9 млрд. долара, съобщи по-рано американското министерство на правосъдието.

"Би Ен Пи Париба се постара много да прикрие следите на забранените транзакции, да ги заличи и да излъже американските власти", подчерта министърът на правосъдието на САЩ Ерик Холдър. Глобата от 8.83 млрд. долара плюс разходите по делото 143 млн. долара, прави 8.9 млрд долара глоба, която е най-високата, налагана някога от САЩ на чуждестранна банка.

Финансовите санкции срещу Би Ен Пи Париба ще включват още спиране за една година на нейните дейности в долари, включително и търговски операции с петрол и газ, считано от 1 януари 2015 г. се казва в отделно комюнике. Банката трябва да уволни и 13 души, отговорни за осъществяването на незаконните операции. Сред тях е Жорж Шодрон дьо Курсел - главен оперативен директор, който е одобрявал тези операции. Според американските власти става дума за транзакции на стойност повече от 190 млн. долара в периода 2002 - 2012 г.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване