07/01/14 06:44
(http://www.klassa.bg/)

Битка на виното в Испания

 Хиляди души се сражаваха с пластмасови пистолети или се заливаха с цели кофи в традиционната „битка на виното” в малката северна испанска община Харо във винарската област Риоха, предадоха испанските медии.

 

Защитени със слънчеви или плувни очила и пиейки жадно стичащата се по лицата им ценна течност, участниците

 

воюваха сред лозята

 

и под зеления листак на хълмистия пейзаж около община Харо.

 

„За тази некървава битка са подходящи всякакви оръжия за изстрелване или заливане с хиляди литри вино, които превръщат околните скали във впечатляващо зрелище”, пише в сайта на кметството на Харо.

 

Битката на виното в Харо е обявена за туристически празник. Тя се води от поне един век на 29 юни всяка година в деня на свети Петър в тази зеленееща се провинция на световноизвестната с виното си испанска област.

 

Преди битката участниците се качват до отшелническа обител от V век, където се отслужва литургия.

 

След това започва „мирната борба”, по време на която по думите на кметството „участниците, ако успеят да разберат кой от кой лагер е,

 

се замерват непрестанно с вино”.

 

В резултат на тоновете вино, които „бойците” изливат един върху друг, в края на сражението дрехите на всички са боядисани в един и същ пурпурен оттенък, а въздухът е изпълнен със силен винен аромат, който вятърът разнася на километри.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване