07/01/14 19:54
(http://www.klassa.bg/)

Българското приложение Inoreader с амбиции да се превърне във водеща RSS платформа

 Преди една година Google си навлече недоволството на множество интернет потребители по света, след като реши да преустанови същестуваването на популярния тогава RSS четец Google Reader. Въпреки множеството призиви и онлайн подписки Google остана непреклонен и прекрати приложението.

В интернет не липсват алтернативи, като има множество RSS приложения. Потребителите бяха оставени да търсят алтернатива сами, а изборът се оказва доста труден, тъй като нито едно друго приложение не разполага с всички възможности на Google Reader, дори и клонингите му.

Тези, които разбират от програмиране, започнаха да създават още алтернативни приложения. По подобен начин миналата година се ражда и
българският Inoreader.

"Реших да създам нещо за себе си, което да има всичко, което ми харесваше от Google Reader, и да добавя функции, които винаги съм искал да има", коментира за "Дневник" Йордан Йорданов, който е създател на Inoreader. Бързо осъзнава, че идеята му има потенциал и публикува приложението в интернет. Получава много добри отзиви и решава да започне да развива Inoreader като бизнес.

Днес, година след края на Google Reader, българската му алтернатива се радва на няколкостотин хиляди потребители от целия свят, превод на 21 езика, версии за Android и iOS. Основната част на Inoreader е безплатна  и може да се използва неограничено. В нея потребителите може да импортират информацията си от Google Reader или други четци, да добавят свои източници или да използват някои от над 5-те млн. източника, които са в базата данни на приложението.

За извличането на информация от тях екипът на Inoreader е разработил собствени алгоритми, които да преценяват кога е най-удобният момент да се провери за нови публикации в сайтовете, казва Йорданов. Цялата инфраструктура на приложението е в България, както и целият негов екип, който е в процес на разширяване и набира още хора, допълва той.

Основната цел на Inoreader е да се отличава от останалите. Приложението се възползва и от някои нови тенденции в интернет света. Например социалните мрежи. Inoreader позволява на хората да създават връзки помежду си, да си споделят интересни за тях материали и да ги коментират. Освен това има и функцията Bundles, която позволява на всеки потребител да създава колекции от интересни за него източници и да ги споделя. Има и множество готови колекции, разделени по различни теми. Така и новите потребители могат бързо да навлязат в средата и да започнат да получават качествена информация от много места едновременно, казва Йорданов.

Той съзнава, че голяма част от интернет потребителите разчитат на социалните мрежи за получаване на връзки към интересна за тях информация. Според него обаче в социалните мрежи количеството на непотребна информация е огромно и то пречи на лесното намиране и попадане на качествените новини и материали. С RSS технологията човек лесно може да избира и да получава почти в реално време публикациите на избраните от самия него доверени източници.

Освен това Inoreader пази на собствените си сървъри архив с всички материали. Така те са достъпни по всяко време за потребителите, които имат и възможността да запазват статиите в PDF файлове, за да ги четат по-късно. Като допълнително предимство така се създава и дългосрочен архив с много информация. Когато потребител търси подробности по дадена тема, може да намери публикации за нея пет-шест години назад, когато още Inoreader не съществуваше, казва Йорданов. Този богат архив също има важна роля в привличането на потребители.

С времето екипът започва да развива Inoreader и в други сфери. Интерфейсът на уебприложението позволява персонализиране на голяма част от елементите и бутоните и тяхното разположение. Има и т.нар. нощен режим на интерфейса, който улеснява четенето на тъмно и не изморява очите. Обмислят се и още възможности за мобилните приложения като опция за показване на уведомления на телефона, когато указан от потребителя източник публикува нов материал.

За момента Inoreader се монетизира само чрез платени абонаменти. Те не са задължителни, за да може приложението да се използва, но дават малко повече възможности като по-голяма свобода за персонализация, повече опции в търсачката и др. Основната търсачка обаче е достъпна и за безплатната версия, тъй като според екипа на компанията това е ключова функция и би обезсмислила което и да е подобно приложение. Йорданов споделя, че се обмисля и добавянето на реклами, но дори и да има такива, те ще са с ограничено присъствие и няма да се опитват да пречат на потребителите.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване