07/01/14 12:24
(http://pik.bg)

Д-р Пламен Цеков пред ПИК: Румяна Тодорова трябва да понесе отговорността за дефицита в НЗОК

Д-р Пламен Цеков пред ПИК: Румяна Тодорова трябва да понесе отговорността за дефицита в НЗОК

Екипът на ПИК потърси д-р Пламен Цеков, бивш шеф на НЗОК, за да коментира ситуацията в здравната система и огромният дефицит от над 500 млн. лв. в институцията, който е ръководена от Румяна Тодорова-Каката.

Интервю на Вероника Петева

- Д-р Цеков, смятате ли, че бюджета на НЗОК за 2014 година е реален и може да обезпечи здравната система в България?

- При наличния огромен дефицит очевидно е, че не е реален. Голямата дупка се заформи в последното тримесечие на 2013 година.

Когато напуснах поста си, касата беше в стабилно финансово състояние. За полугодието имаше преразход 52 милиона и един буфер от около 184 милиона лева, т.е. 50-те милиона по никакъв начин не застрашаваха изпълнението на бюджета.

- Смятате ли, че е необходима актуализация на бюджета в такъв случай?

- Категорично. Единственото, което трябва да се направи в момента, е да се актуализира бюджета – на първо място. Трябва да се постигне и един широк консенсус между политическите сили.

- Как ще се отрази този дефицит на здравните заведения според вас?

- Той вече се отразява. Несигурността в болничната система е неоспорим факт и не спира да расте. Увеличава се хоспитализацията, а е намаляло плащането. Трябва да бъде  променен модела на финансиране и да даде гаранции, че три или четири години в касата няма да се извършват промени, а ще се работи по един утвърден модел, който ще бъде приет от всички.

В момента се е получило едно натхитряне в болниците, което е недопустимо.

- Има ли вина Румяна Тодорова за натрупаните задължения на НЗОК?

- През последното тримесечие на 2013 година Румяна Тодорова изпусна контрола над ситуацията. Не мога да кажа, че вината е нейна, но тя е човекът, който носи отговорността.

Видяла е на къде отива положението, трябвало е да сигнализира на министъра на финансите.

Според мен този дефицит беше предизвестен и ръководството на касата пропусна възможността да иска актуализация на бюджета още миналата година, за да не прехвърли над 100 милиона лева разходи за тази година, които трябва да се изплатят с бюджета от 2014 г.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване