07/01/14 09:59
(http://www.klassa.bg/)

„Дългометърът на Орешарски“

 Гражданската платформа за дебат и общо действие MoveBG поставя началото на обществено обсъждане на финансовата политика на кабинета, оглавяван от премиера Пламен Орешарски. Инициативата стартира с публикуването на „Дългометърът на Орешарски”, който отмерва разходването на новонатрупания държавен дълг чрез бюджетния дефицит, който ни завещава кабинетът. Инициативата на MoveBG цели прозрачност, отчетност и аргументирана обосновка на проведената финансова политика.

Равносметката от управлението на правителството е: 4,4 милиарда лева нов държавен дълг, непрозрачно разпределени 500 милиона бюджетен фонд за публична инвестиционна програма, неясни задължения по скрити договори за Южен поток, спрени оперативни програми от Европейската комисия на стойност над 1 милиард лева, понижен кредитен рейтинг от S&P, изоставащи приходи в бюджета на държавата и скрити дефицити в икономиката ни. „Дългометърът на Орешарски” отброява харченето на публичните средства, които ние солидарно плащаме днес и ще плащаме в бъдеще. 

В продължение на темата MoveBG ще срещне позициите на граждани, политици и общественици в рамките на открита дискусия на тема „Държавният дълг – инвестираме или ограбваме бъдещето?“, която ще се проведе на 2 юли от 19:00 ч. и ще бъде излъчвана онлайн в реално време. Позиции в обсъждането ще заемат икономистът и програмен директор в Център за либерални стратегии Георги Ганев; финансистът Бисер Манолов, член на борда на Фонда за гарантиране на влоговете в банките; и икономистът Владимир Каролев. Дискусията ще модерира основателят на “MoveBG” Кирил Петков, икономист и предприемач.

За записване за участие в дискусията:

http://movebg.com/2014/bg/discussions/243-public-debt

Пълния текст на становището на екипа на MoveBG относно необходимостта от дискусия по темата за държавния дълг можете да прочетете тук:

http://movebg.com/2014/bg/oresharski-debtclock

 

За MoveBG:

MoveBG е гражданска платформа за сътрудничество и общи действия в процеса на формиране на публични политики. Тя осигурява среда за обществен дебат по значимите теми, свързани с развитието ни като общност и държава в социално, морално и икономическо отношение. MoveBG има за цел да стимулира утвърждаването на свободата, справедливостта, прозрачността, почтеността и отговорността в обществените отношения, бизнеса и управлението. Стремим се да допринасяме за спазване на върховенството на закона и зачитането на европейските ценности в България.

 

За допълнителна информация:

Мила Петрова, mila.petrova@movebg.com, моб. 0887 355 766, тел. 02/818 50 72.

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване