07/01/14 12:07
(http://pik.bg)

Западна медия: Сирийските бежанци в България убиват скуката с кафе

Западна медия: Сирийските бежанци в България убиват скуката с кафе

В бежански лагер във Военна рампа в София няколко стотици сирийци, които търсят убежище от войната в родината си, чакат от месеци, за да бъдат разгледани молбите им и да получат документи, съобщава SBS news.

В двора на преустроено бивше училище сирийки седят под дървета в опит да се избавят от горещината. Мъжете наоколо седят и се опитват да преборят скуката с кафета и игри на мобилните телефони.
Десетки деца тичат наоколо, предизвиквайки суматоха, докато пазачите ги наблюдават.

„Имам хуманитарен статут, но още съм тук. Няма работа, няма нищо за правене. Седя тук и пия кафе”, казва Мохамед.

През последното десетилетие България е приемала по около 1000 бежанци на година. Сега обаче положението е променено, а хиляди сирийци се стичат към страната с намерението да я използват като брод към Западна Европа.

И докато условията за живот на бежанците се подобряват, други проблеми остават. Данните за предоставянето на хуманитарен или бежански статут са сравнително добри, но налице е остра липса на подкрепа към тези хора, когато получат статут или напуснат приемните центрове, казва от „Хюман райтс уоч”.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване