07/01/14 21:57
(http://e-vestnik.bg/)

Иран се бори с трудни решения в Ирак

Аршад Мохамед
Ройтерс

Иран се бори със сложна комбинация от исторически съюзи и вражди в стремежа си да разработи последователен отговор на бързото настъпление на враждебни сунитски мюсюлмански бойци в съседен Ирак.

Отчаяна от своето протеже Нури ал Малики, върхушката от шиитски духовници в Техеран изпраща смесени послания за сътрудничество с другия спонсор на иракския министър-председател - САЩ, с които тя има обща цел - да се предотврати разпадането на страната.

След като от десетилетия си съперничи за влияние със сунитските арабски съюзници на Вашингтон, Иран се надява да постигне отслабване на американските санкции, като сключи споразумение за ядрената си програма в следващите няколко седмици, и иска да не се стига дотам, че защитата, която оказва на несунитски сили в Багдад, Сирия, Ливан и на други места, да предизвика регионална война между отделни фракции.

“За Иран националните интереси винаги имат приоритет над религиозните разделения”, каза висш служител, близък до върховния водач аятолах Али Хаменей. “Нашата основна грижа сега е да гарантираме интересите на иранската държава”, заяви той.

Въпреки че твърдо осъжда сунитските бойци, които се заричат да избият шиитите като еретици, ръководството на Иран се мъчи да подчертае, че желае съвместно съществуване с други фракции, което сега е ключов елемент от критиките му срещу шиитския премиер Малики.

“Засега подкрепяме Малики”, каза служителят. “Но след като неуспехът му да състави включващо всички групи правителство води до хаос в Ирак, нашата подкрепа ще бъде условна и ограничена”, заяви той.

Президентът на САЩ Барак Обама призовава Малики да приеме сунитското малцинство, което загуби влияние, когато американските войски свалиха Саддам Хюсеин, когото Вашингтон дискретно подкрепяше срещу революционен Техеран в дългата война между Иран и Ирак през 80-те години на 20 век.

Техеран и Вашингтон обаче сега изглеждат неспособни да се споразумеят как да постигнат тази обща цел за разгром на бунтовниците, успокояване на умерените сунити и стабилизиране на Ирак, въпреки че всеки от тях дава признаци, че съгласуването с другия би помогнало за изработване на план.

Резултатът е, че Иран - а в не по-малка степен и САЩ - се мъчи да намери комбинирана политическа и военна стратегия за отблъскване на настъплението на Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ) в Северен Ирак, което започна преди три седмици на 10 юни.

Множество дилеми

“Целта на Иран в Ирак е да възстанови статуквото, изразяващо се в доминирано от шиити правителство със сходни идеологически възгледи, на което Иран може да разчита като на по-малък партньор”, каза старши сътрудникът от изследователския институт Фонд за международен мир “Карнеги” във Вашингтон Карим Саджадпур.

“Но големият въпрос е: съществува ли такава фигура, която да е приемлива едновременно за Иран, сунитските фракции, САЩ?”, заяви той.

Това не е единствената дилема за Иран.

Техеран много иска да попречи на каквото и да е разрастване на ролята на своя противник САЩ в Ирак; и все пак, тъй като силно желае САЩ да го признаят за регионална политическа сила, Техеран дава признаци, че може да приветства ограничено, дискретно партньорство с Вашингтон в защита на Багдад.

Първоначално Иран се надяваше, че като подкрепя Малики с оръжия и разузнавателни данни, иракският премиер ще успее да обуздае кризата. Иран го призова да състави включващо повече групи правителство, в което да влизат сунити. Но с проточването на кризата се увеличават съмненията в него, а анализатори и служители казват, че Техеран обмисля алтернативи.

“Имаме предвид няколко имена и обсъждахме списъка си с нашите съюзници в Ирак”, каза висш ирански служител по сигурността, който подчерта, че всеки евентуален нов премиер би трябвало да е приятел на Техеран.

Положението се усложнява от периодичните публични различия между позициите на ирански служители.

Хаменей, чието мнение се споделя от привърженици на твърдия ...

Публикувана на 07/01/14 21:57 http://e-vestnik.bg/20853/iran-se-bori-s-trudni-resheniya-v-irak/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване