07/01/14 19:45
(http://www.klassa.bg/)

Министерството на финансите потвърди за вчерашния извънреден аукцион

 Министерството на финансите в края на работния ден днес - 1 юли, потвърди в прессъобщение, че е пласирало вчера 5-месечни ДЦК на обща номинална стойност от 1.23 млрд. лева.

Аукционът е извънреден и не е включен в емисионния календар на ведомството. Не се съобщава постигнатата доходност, като според източници на "Капитал" максималната годишна доходност е била малко под 2%, а средната - около 1.7%. 

Министерството потвърждава , че целта на аукциона е била да се осигури "първи транш на ликвиден буфер за реакция на спекулативните атаки срещу няколко български банки".

Средствата са добавени към наличните бюджетни буфери за обезпечаване безусловна подкрепа на ликвидността в българската банкова система и за спокойното и гладко функциониране на сектора, се посочва в съобщението.

Ведомството констатира, че "незабавните и добре координирани действия между правителството, БНБ и финансовата общност доведоха до категоричен отпор на всякакви безпочвени спекулации и инсинуации и възстановиха доверието на гражданите в системата".  Още в рамките на същия ден – 30 юни, бе отчетено преодоляване на напрежението от петък и възстановяване нормалното функциониране на банковия сектор в България. 

  •  

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване