07/01/14 06:35
(http://www.klassa.bg/)

Морско вълнение по Александър Мутафов

 „Синята лодка”, спечелила сребърен медал на изложението в Париж през 1937 г., е сред най-ценните картини в мащабната изложба „Александър Мутафов (1879-1957)” в Националната художествена галерия. Творбата е знакова за Александър Мутафов, наричан бащата на морския пейзаж  у нас. За пръв път от 34 години насам на едно място са събрани негови маслени творби, пастели, офорти, акварели, рисунки с молив, въглен и креда. Подборът дава възможност да се проследи цялото му творчество от началото на ХХ в. до към 50-те години. „Това е

 

първата по рода си експозиция на живописеца

 

която правим по повод 135-годишнината от рождението му”, каза пред „Монитор” уредничката Доротея Соколова.

 

Изложени са 200 работи, събрани основно от фонда на НХГ, както и от галериите в Шу-

 

мен, Варна, Созопол, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Бургас, Смолян и Хасково, включително и от Българска народна банка и частни лица. Ценни документи за живота и творчеството на мариниста са предоставени от Централния държавен архив, Държавния архив на Шумен и от Българската академия на науките.

 

Освен „Синята лодка” в НХГ са изложени и някои от най-добрите морски пейзажи на Мутафов. Много от тях пресъздават бушуващи вълни, други – гладко и почти омагьосващо тъмно море -  „Сред вълните”, „Нощен пейзаж”, „Срамеж-ливата луна”, „Самотната скала”, „Емине”, „Морски пейзаж”, „Кораб на док”. Любопитно е, че  на младини живописецът се е увличал от символизма, за което свидетелстват някои от показаните творби - „Нимфи”  и „Звезда вечерница”.

 

После художникът попада под влиянието на импресионизма и това също може да проследим в изложбата. За да стигне накрая до реалистичните морски пейзажи, с които е прочут.

 

„Мутафов е рисувал основно Черно море и по-конкретно бреговете край Созопол, където се е намирало и ателието му”, продължава г-жа Соколова.

 

От експозицията става ясно, че  Александър Мутафов е бил

 

много добър портретист

 

което досега не бе широко известно. За това говорят неговите прекрасни автопортрети, както и общият портрет на съпругата му Невена и дъщеря му Райна, изложен в централната част на изложбата. Любовта към обикновения човек, особено към рибарите, личи в многото рисунки и картините. Тези герои заемат централно място в творчеството му („Рибар”).  Не се знаеше, че художникът е рисувал и карикатури, много от които така и не са били публикувани. От 1980 г. отделни картини на мариниста са показвани само в общи изложби, но интересът към тях винаги е бил голям и редовно са предлагани на аукциони за доста високи суми.

 

Според Доротея Соколова нужни са години, за да може морето на художника да достигне онази завършена формула, която е негова запазена марка. Той преминава през няколко стила, но винаги проявява интерес към морето, като постепенно изгражда своята иконография и стилистика. На спиращите дъха морски пейзажи може да се полюбуваме до 24 август.
Александър Мутафов е роден в Шумен в семейството на опълченеца в Руско-турската освободителна война Нако Мутафов. Семейството се мести във Варна. Морето вдъхновява момчето за първите му художествени опити, а голямо влияние за изграждането на стила му изиграват срещите му с големите български художници от началото на 20-и в., Антон Митов, Николай Павлович и Иван Мърквичка.

 

През 1899 и 1902 г. Мутафов следва в Художествената академия в Торино, от 1902 до 1909 г. в Академията в Мюнхен при професор Лео фон Льофц. При завръщането си в България работи като учител по рисуване в Дупница и София, после е назначен за преподавател в Художествената академия в София.

 

През балканските и Първата световна войни, Мутафов е военен художник. Рисува голям брой ескизи и малоформатни рисунки с акварел и туш, които днес са притежание на Националния военноисторически музей.

 

През следващото десетилетие Мутафов окончателно се ориентира към морските пейзажи и композициите, пресъздаващи живота на моряците и рибарите

 

 Александър Мутафов е един от съоснователите на дружеството „Родно изкуство“, участва в изложбите на дружество „Съвременно изкуство“ и в общите художествени експозиции. Около 60 негови произведения се съхраняват в ателието му в Созопол, превърнато в къща-музей.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване