07/01/14 19:53
(http://www.klassa.bg/)

Мълчанието на Станишев предизвиква все по-голяма съпротива срещу него в БСП

 Опозицията срещу лидера на БСП Сергей Станишев става все по-явна и хора, които месец след изборния разгром за БСП пазеха мълчание, вече се обозначиха. Въпреки това обаче, не е ясно дали тя няма да предизвика само козметични промени в тясното партийно ръководство.

Станишев отказа днес да отговори дали е склонен като изпреварващ ход сам да поиска заседание на конгреса на партията, след като вчера над 50 социалисти от дискусионния клуб "Георги Кирков" към столичната районна организация в Красно село настояха за незабавно свикване на висшия партиен орган, който да избере ново партийно ръководство.

"Искаме на предстоящите избори да се явим с чисти лица и нови идеи. Искаме да гледаме хората в очите и да не се срамуваме от действията си. Моментът е за решителни действия. Утре ще бъде късно", се обобщава в обръщението, подписано от 24 социалисти. Сред тях са петима депутати - Кирил Добрев, Страхил Ангелов, Петър Мутафчиев, Жара Пенева-Георгиева и Борис Цветков, както и бившият дългогодишен лидер на най-голямата структура на БСП - тази в София, Румен Овчаров, кметът на Ловеч Минчо Казанджиев, бившият кмет на Благоевград Костадин Паскалев, социологът Юрий Асланов, който до неотдавна се числеше в лагера на Станишев.

"Партията загуби моралния си облик - тя не изпълни свои ключови предизборни обещания като тези за отмяна на плоския данък, за създаване на нови работни места, строежа на АЕЦ "Белене" и "Южен поток"; "Налице е широко обществено подозрение за обвързаност и зависимост на партийното ръководство и лично на лидера с корпоративни и олигархични интереси"; "Фундаментален за БСП става въпросът от чие име и в чия полза прави политика и управлява, както и въпросът за това дали действията й носят принос за обществото и държавата или за един овластен кръг на нейния елит, все по-отдалечен от проблемите и тревогите на хората"; "Всяко мнение, различно от това на ръководството, е запушвано и даже наказвано"; "Проявяват се субективизъм и изкривени критерии в кадровата политика, в която водещ принцип е личната преданост, а не професионализмът и деловите качества", са част от изводите в обръщението.

Според социалистите е нужна промяна, която може да започне само по един начин – чрез смяна на националното ръководство и на председателя на партията. "Другарят Станишев има отговорна роля и важни задачи, които ще изпълнява в Брюксел. Промяната в партията обаче не може да започне и да се извърши под негово ръководство", заявяват те. И призовават: "Нека не допускаме партия с над 120-годишна история, с огромен опит и принос в изграждането на модерната българска държава да се превърне в исторически спомен."

За бързо заседание на конгреса и избор на председател преди предсрочните парламентарни избори настоя и БСП - София. Въпросът ще се обсъжда на заседанието на Националния съвет в събота, 5 юли, но все още не е ясно дали Станишев сам няма да предложи сбирка преди парламентарния вот, тъй като по устав предизборната програма се утвърждава от висшия партиен орган.

Ще стане това, което ние кажем, но Станишев ще реши окончателно в събота сутрин, коментира член на Изпълнителното бюро и близък до лидера на партията. По думите му Станишев владее мнозинството в Националния съвет и опонентите му едва ли ще успеят да прокарат в дневния ред на конгреса смяна на председателя. Опозиционерите на Станишев пък напомнят, че делегатите гласуват дневния ред и биха могли да се занимават с всякакви въпроси, дори и с лидерския, но са скептични, че могат да съберат достатъчно гласове на конгреса.

Сигурно е, че на пленума в събота Станишев ще предложи промени в състава на Изпълнителното бюро, но въпросът е дали те няма да се окажат просто козметика. Заместникът му Георги Пирински призова за свит състав на тясното партийно ръководство, за да бъде то работещ орган. Традицията в БСП обаче повелява при всяка смяна съставът да нараства, за да могат да се удовлетворят желанията на всички по-влиятелни фигури в партията. "Като гледам състава на Националния съвет, не искам да съм на мястото на Станишев, трудно ще му е да свие Изпълнителното бюро и да постигне баланс между всички", коментира член на партийното ръководство.

Засега е ясно кои ще бъдат сигурните попълнения - новият лидер на младежкото обединение Вероника Делибалтова, която влиза по устав, както и новият председател на БСП - София Калоян Паргов, който и сега участва в сбирките на Изпълнителното бюро. Според част от сегашните членове на ръководството от него следва да си тръгнат евродепутатите (без Станишев), които губят представа за реалността у нас - зам.-председателят на партията в момента Георги Пирински и Илияна Йотова.

Нарочени за смяна са още ковчежникът на БСП Емил Костадинов от Благоевград, както и Красимир Янков, който допреди година ръководеше областния съвет на партията във Варна. Ако си тръгне той, Станишев трябва да се раздели и с Борислав Гуцанов, който пък беше водач на социалистите във Варна-град, заради нарушения баланс, смята депутат от левицата.

В събота пленумът на БСП, който е продължение на заседанието от 10 юни, ще направи анализ на политическата ситуация и ще даде оценка на едногодишното управление на БСП. Очаква се социалистите да признаят, че това правителство е изчерпано, заради липсата на подкрепа от страна на партньора им ДПС и заради ниските изборни резултати на БСП на 25 май. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване