07/01/14 19:57
(http://www.klassa.bg/)

Орешарски подаде ръка на Молдова по пътя й към ЕС

 "Молдова може да разчита на подкрепата на България по европейския й път. Приветствам идеята за създаване на международен университет в Молдова с участието на България и Украйна". Това каза Пламен Орешарски по време на срещата си в Министерския съвет с президента на Молдова Николае Тимофти.

По думите на премиера България гледа с огромни симпатии към Молдова. Той поздрави молдовския президент за подписването на Споразумението за асоцииране с ЕС. Той изтъкна, че това е много важна крачка към голямото европейско семейство и добави, че бихме се радвали процесът на асоцииране да продължи към пълноправно членство след време.

"Може да разчитате на подкрепа от наша страна. Не се колебайте винаги, когато имате нужда, да се обръщате към българските власти", подчерта премиерът Орешарски и добави, че страната ни е готова да сподели натрупания опит. 

Президентът Тимофти отбеляза, че Молдова чувства подкрепата на България и добави, че успехите на страната му по пътя на европейската интеграция се дължат включително и на нея. Г-н Тимофти изрази желание България да ратифицира скоро Споразумението за асоцииране на Молдова с ЕС.

"В момента се нуждаем от ясна перспектива за нашата европейска интеграция", добави той. Президентът отбеляза, че икономическите отношения между България и Молдова имат потенциал да бъдат още по-добри и Смесената комисия може да обсъди какво да се направи в тази посока. Г-н Тимофти изтъкна и създадените условия, благодарение на които българската общност в Молдова да не загуби своята идентичност. 

Президентът изрази надежда, че отношенията с България ще продължат да се развиват и в други сфери като образованието и културата. По време на срещата беше обсъдена и темата за енергийната диверсификация. Премиерът Орешарски обърна внимание на интерконекторните връзки и на Южния газов коридор.

По отношение на кризата в Украйна президентът Тимофти изрази надежда тя да не се разраства и да намери мирно решение. Той изказа своите съболезнования за изгубените човешки животи в следствие на наводненията в България.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване