07/01/14 06:29
(http://www.klassa.bg/)

Пада цената на розовото масло

 Цената на розовото масло през тази година ще е с около 800 до 1000 евро по-ниска от стойността му през 2013 г., когато е достигнала до 7200 евро за килограм. За това съобщи вчера доц. Васил Базитов, и.д. директор на Института по розата. Песимистична е прогнозата и по отношение на добивите от лавандула тази година. Причината е лошото време и дъждовете от последните седмици, които пречат на лавандулата да цъфне. Експертите препоръчват на земеделските стопани да забавят прибирането на цвета от полето до нива от 80%.

 

През последните години България се превърна в най-големия световен производител на масло от лавандула. До 2008 г. първенството се държеше от Франция. Френските насаждения обаче заболяха и това даде шанс на българското производство да заеме челна позиция. През 2010 г. у нас са произведени 25 тона лавандулово масло, а през 2012 г. е достигнало 90 тона. Световната цена на ароматното растение през последните три години постоянно намалява заради свръхпроизводството.

 

Розопроизводители, розопреработватели и розотърговци от страната участваха в традиционна среща в Казанлък, на която се прави анализ на резултатите от кампанията по прибирането на розовия цвят.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване