07/01/14 18:37
(http://pik.bg)

Почина известната художничка Даниела Олег Ляхова

Почина известната художничка Даниела Олег Ляхова

Известната художничка и сценограф Даниела Олег Ляхова е починала днес след дълго заболяване от рак, съобщиха от Театрална работилница "Сфумато". Във Фейсбук актьорът Михаил Билалов пък написа краткото, но силно: "Сбогом, Даниела!".

Даниела си е отишла днес във Военна болница. През последните няколко дни тя се почувствала по-зле от всякога.

Лекарите спрели и химиотерапията, на която Ляхова се подлагала месеци наред. Болките й станали силни, докато днес художничката не затворила очи завинаги.

Даниела Олег Ляхова е родена през 1967 г. в София. Завършва Сценография при проф. Г. Иванов в Националната художествена академия през 1995 г. и дебютира на сцената на "Сфумато", чийто художник остава до смъртта си. Тя е автор на сценографските решения за повечето постановки на Маргарита Младенова, Иван Добчев и Явор Гърдев, работила е и с режисьорите Юлия Огнянова, Галин Стоев и Крикор Азарян. 

Даниела Олег Ляхова е многократен носител на най-престижните театрални отличия в България - "Икар" за сценографията на спектаклите "Жюли, Жан и Кристин" от А. Стриндберг в "Сфумато" (2008), "Рицар на Светия дух" от Б. Папазов в НТ "Иван Вазов" и "Завръщане във Витенберг" от Ив. Добчев и Г. Тенев в "Сфумато" (2012 г.) и за сценографията "Хамлет" на Явор Гърдев в Народния театър, заедно с Никола Тороманов и Венелин Шурелов през 2013 г. Има и на 3 награди "Аскеер" за сценография и костюмография.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване