07/01/14 21:54
(http://e-vestnik.bg/)

Президентската победа на Ердоган изглежда предрешена

Джони Хог
Ройтерс

Ердоган говори пред привърженици в Диарбекир. Снимка: заман

Един бърз поглед върху появяващите се кандидати за първите преки президентски избори в Турция илюстрира драматичната промяна, създадена в страната от 11-годишното управление на премиера Тайип Ердоган; старият светски елит отстъпи сцената на двама мъже от ислямски произход и на трети от дълго потисканото кюрдско малцинство.

Това със сигурност е нещо ново, нова република, казва Соли Йозел, професор по политическа наука в истанбулския университет Кадир Хас. Наистина се намираме в неизследвани води, добави той.

Очаква се премиерът Ердоган, чиято популярност остана незасегната от антиправителствените бунтове и корупционен скандал, да обяви днес кандидатурата си за президент за изборите през август, с което още повече може да се увеличи властта му (Кандидатурата на Ердоган за президентския пост вече бе обявена - бел.ред.).

Според мнозина победата му е неизбежна. Откакто неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) дойде на власт през 2002 г., той спечели голяма подкрепа сред консервативните мюсюлмани, много от които бедни, чувствали се третирани като втора класа граждани в светското общество - например набожни жени, които не са били допускани в държавните институции, тъй като носят забрадки.

Самият Ердоган, който сега е на 60 години, е излежал кратка присъда затвор през 1999 г. по обвинения в ислямистка дейност.

Взимайки юздите на властта само четири години по-късно, той обузда армията, която се смяташе за гарант срещу ислямизма и която е свалила от власт четири правителства за четири десетилетия.

Освен че не е табу, религията сега е основен политически въпрос. Идеята за светски президент стана “политически токсична” за голяма част от 77-те милиона граждани. Толкова силно “токсична”, че главната светска партия в Турция - на основателя на светската държава Мустафа Кемал Ататюрк - Народнорепубликанската партия (НРП), и националистическата Партия на националистическото действие (ПНД) избраха за общ кандидат Екмеледин Ихсаноглу - дипломат и академик, който бе генерален секретар на Организацията за ислямско сътрудничество в продължение на девет години.

Изборът за номинацията на родения в Кайро Ихсаноглу, който е посветил голяма част от живота си на исляма, предизвика ожесточена критика от страна на някои непоклатими секуларисти в НРП, като част от тях отказаха да се подпишат на официалната му номинация.

В първите си изказвания, след като бе предложен за кандидат, Ихсаноглу, чиято съпруга, за разлика от жената на Ердоган, не носи ислямска забрадка, изтъкна значението на разделението на държавата от религията.

В ислямския свят настана смут по този въпрос, каза той.

Той също така възхвали Ататюрк, явно противопоставяне на премиера, който обиди много турци кемалисти, като назова основателя “пияница” по време на реч през май 2013 г.

БИТКА НА КОНСЕРВАТИЗМА?

След като близо десетилетие оглавява втората по големина международна организация, представляваща 1,5 милиарда души от мюсюлманския свят, дипломатическите и религиозни преимущества на 70-годишния Ихсаноглу са под въпрос.

Айкан Ердемир, депутат от НРП, настоява, че той не е бледо подобие на разпаления Ердоган, а вместо това представлява достойна алтернатива за милиони набожни турци.

За мен той е съвършена противоположност на Ердоган - помирител срещу шумен фанатик. Имаме истински избор между либерален или авторитарен президент, каза той пред Ройтерс.

Анализаторите казват, че Ихсаноглу представлява връщане към политическите светски и либерални ценности, подкрепяни от религията, нещо, което ПСР бе възприела, когато за пръв път дойде на власт. По този начин той може да привлече недоволните поддръжници на Ердоган, изморени от все по-автократичния му стил и разпаления му език.

В разгара на корупционния скандал по-рано тази година, който засегна членове на кабинета му, Ердоган заклейми политическите си опоненти като терористи и предатели. Полицейското разследване бе преустановено, когато той започна чистка на полицията и магистратите.

Мурат Йеткин от либералния вестник “Радикал” каза, че решението на НРП и ПНД да издигнат ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване