07/01/14 07:57
(http://pik.bg)

Първанов: Някой с много големи кредити иска да бутне банковата система, за да си изчисти дълговете

Първанов: Някой с много големи кредити иска да бутне банковата система, за да си изчисти дълговете

"Ако Станишев си беше тръгнал от БСП веднага след избора за шеф на ПЕС, щеше да остане в историята с това. Но в българската история ще остане с друг запис, свързан с неудачността в изборите и провала на управлението", казва в интервю за "24 часа" президентът Георги Първанов (2002 - 2012 г.).

В левицата се развил такъв клиентелизъм, какъвто никога в историята не е имало, счита лидерът на АБВ. "Огромна част от делегатите на конгреса и особено членовете на Националния съвет са хора, които имаха добри възможности - постове в бордове или пък получиха своите проекти. Т.е. хлябът им зависеше от председателя. Така че, ако той пожелае, може да остане и да дочака 10 ноември. Тогава вече промяната ще бъде неизбежна", твърди Първанов в отговор на въпрос защо Станишев не бърза за партиен конгрес.

Политическата криза улеснила създаването на напрежение в банковата система заради нечуваната конфронтация. Аналогии с банковата криза от 1996 г. не можели да се правят. "Сега тя е много стабилна. Обезпечена е и като цяло икономиката ни е в по-добро състояние оттогава. Но сега е тежка политическата криза. Много са тежки отношенията между партийните лидери и институциите. Конфронтацията има широк отзвук и е добра хранителна среда за радикални действия", твърди Георги Първанов.

На въпрос кой има интерес от криза с банките, той заявява: "Със сигурност има някой с много големи кредити, който да иска да бутне системата или поне да я обърка, за да си изчисти дълговете". Попитан дали има информация за конкретен човек, Първанов казва: "Не искам да се впиша в списъка на онези, които разпространяват слухове. Но логиката е, че това би го направил някой с реален икономически интерес. Не мисля, че има партия, заинтересована от такава нестабилност. Стабилността в държавата е функция от стабилността на всяка една от политическите формации. А виждаме тежки вътрешни проблеми в една от основните сили. Няма допирни точки дори между партиите от една част от координатната система - леви или десни. Всеки е срещу всеки".

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване