07/01/14 21:56
(http://e-vestnik.bg/)

Халифатът в Ирак е заплаха и за Ал Каида

Франс прес

Провъзгласяването на ислямски халифат в неделя в Ирак, последвало успехите на сунитското бунтовническо движение, е екзистенциална заплаха за Ал Каида, смятат експерти.

В сравнение с лидера на “Ислямска държава в Ирак и Леванта” (ИДИЛ) Абу Бакр ал Багдади, провъзгласен за “халиф Ибрахим”, образът на египтянина Айман аз Зауахири, посочен от Осама бин Ладен за негов приемник, от месеци насам бледнее. Това е особено валидно сред младите поколения, привлечени или очаровани от джихада, които смятат Зауахири за твърде стар и недостатъчно предприемчив.

От 2013 г. лидерът на ИДИЛ отказваше да признае неговата власт, а вече открито я оспорва.

“Съревнованието (между двете движения) започна и ще видим кой ще диктува условията”, заяви за АФП Магнус Рансторп, добър познавач на радикалния ислям, който работи в шведския Национален колеж по отбрана. “Ал Багдади, който отказа да декларира вярност към Зауахири, може вече да каже: Вижте какво постигнахме! Ние действаме, строим халифата. А вие? Вие си правите интернет дебати и никой не знае къде сте.”

“Халифатът винаги е бил крайната цел”, допълни той. “ИДИЛ започна да го прави и това ще им донесе допълнителен тонус. Контролират територия. Ето защо толкова доброволци, дошли от целия свят, се присъединяват към тях, преминавайки през Сирия. Ето защо сред тях има толкова жени. Духът излезе от бутилката и е невъзможно да го върнем обратно.” ВЪПРОС НА ВРЕМЕ

В обявеното в интернет създаване на “Ислямската държава” говорителят на ИДИЛ Абу Мохамед ал Аднани бе ясен: той подчерта, че започва “нова ера за международния джихад”. Ето какво каза той: “Уточняваме за всички мюсюлмани, че с обявяването на халифата те са задължени да положат клетва за вярност пред халиф Ибрахим и да го подкрепят. Нелегитимни стават всички емирства, групи, държави и организации от момента, в който халифатът се разшири и неговите войски пристигнат на техните територии.”

“Джеиш аш Шаба” - група бунтовници ислямисти в Сирия, незабавно откликна на този призив. Тя публикува още същия ден в “Туитър” комюнике, в което съобщи, че се разпуска и се присъединява към силите на новия халиф.

“С две думи Абу Бакр ал Багдади обяви война на Ал Каида. Макар че неминуемо високопоставените членове на Ал Каида и техните поддръжници ще заклеймят Ал Багдади, в дългосрочен план отзвукът ще бъде значителен”, пише в анализ, изпратен по имейл, анализаторът Чарлз Листър от мозъчния тръст “Брукингс Доха”.

“Младото поколение джихадисти поддържат все повече ИДИЛ, особено заради доказаната способност на групировката да постига бързи резултати със своята бруталност”, уверява той. “Неотдавнашното превземане на Мосул и другите териториални придобивки в Ирак увеличиха драстично наборния потенциал на ИДИЛ”, смята той.

Възможно е другите движения, свързани с Ал Каида, чиито лидери са дали обет за вярност пред Зауахири, поне на първо време да спазят клетвата си. Но ако халиф Ибрахим успее да укрепи своята власт на териториите, които завладя между Сирия и Ирак, ако успее да отблъсне контраатаката на Багдад, подкрепена от шиитски сили и от САЩ, неговият престиж ще бъде толкова голям, че ще се умножат поддръжниците му, смятат експерти.

“В прокламацията си “Ислямската държава” ясно показа, че смята всяка група, която откаже да положи клетва за вярност, за враг на исляма”, допълни Листър.

В зоните, контролирани от бунтовниците в Сирия, сблъсъците между ИДИЛ и други радикални групи, оспорващи нейната власт, доведоха до хиляди жертви.

Въпрос на време е, смята Анур ал Ешки, директор на Института за стратегически изследвания в Джеда. “ИДИЛ ще влезе в съревнование с Ал Каида. Групировката е като Пакман (лакомото човече от видеоигрите): поглъща всички терористични групи по пътя си.”

Още по темата: Сирийските бунтовници са в затруднение заради джихадистите

Зейна Карам, Асошиейтед прес

Сирийските бунтовници, на които сега САЩ ...

Публикувана на 07/01/14 21:56 http://e-vestnik.bg/20857/halifatat-v-irak-e-zaplaha-i-za-al-kaida/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване