07/02/14 21:35
(http://pik.bg)

Близо 900 хил. лева събра кампанията на БЧК за пострадалите от наводненията

Близо 900 хил. лева събра кампанията на БЧК за пострадалите от наводненията

Около 900 хил. лв. са събраните средства до момента от кампанията на БЧК в помощ на пострадалите от наводненията. Това каза за  „Фокус” Христо Григоров, председател на Българския червен кръст (БЧК).

„Все още тези хора имат много сериозна нужда от помощ. Тя даже тепърва започва. Помощта ще бъде дългосрочна и именно заради това ние не прекратяваме кампанията, оставяме активна нашата банкова сметка, онлайн даренията и смс-те”, посочи Григоров. По думите му, утре в 10.00 часа ще е първото заседание на сформирания Обществен съвет за управление на дарените средства в кампанията на БЧК за подпомагане на пострадалите от наводненията в страната. В рамките на съвета ще бъде направен отчет за набраните досега средства по кампанията, ще бъде обсъден и приет Правилник за работата на Обществения съвет, ще бъдат обсъдени нуждите на пострадалото население, съобразно експертната оценка и анализа на ситуацията в засегнатите области. „В момента представителите на Червения кръст ходят по места, за да се види от какво имат нужда пострадалите от наводненията. Ще бъдем готови до една седмица и след това отново ще се съберем и реално ще започнем да действаме”, допълни Григоров. Той посочи, че всичко това, което правят, ще бъде публикувано на сайта на БЧК.
„Бих желал да декларирам, че всички средства, които влязоха по кампания на БЧК, ще бъдат върнати на обществото респективно на пострадалите хора на 100%. Няма да има никакви удръжки, никакви проценти за покриване на разходи. Един лев се получава, един лев се дава”, подчерта Григоров. Той уточни, че програмата по проектите, по които ще работят, ще бъде направена утре, но все пак основното върху, което ще работят е битовото устрояване на хората. „Това означава, че трябва да им се купят печки, хладилници, всичко необходимо за бита. Второто нещо е възстановяването на къщите и евентуално строителство на нови. Днес имахме среща с ръководството на дарителския форум. Изяснихме някои неща и мисля, че бихме могли заедно да вървим напред, за да можем да бъдем много по-ефективни и да обединим нашите усилия”, каза още Христо Григоров.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване