07/02/14 07:36
(http://pik.bg)

Дянков: Сценарии не могат да бутнат банковата система

Дянков: Сценарии не могат да бутнат банковата система

Няма как да се събори банковата ни система със сценарии. Дори и в най-простия случай - ако някой има да връща кредити и иска да направи така, че да няма на кого да ги върне, това няма как да сработи. Може би има едно надценяване на такива способности. Toва коментира в интервю за "24 часа" бившият финансов министър в кабинета "Борисов" Симеон Дянков

"Нашите банкови регулации са по-строги от европейските и когато хармонизирахме законодателството си с ЕС, тази строгост остана. Затова банковата криза от 2008-2010 г. не удари България, въпреки че някои от банките майки навън не бяха в най-доброто си състояние. Отделно, трезорите ни държат много по-висока бърза ликвидност от една средноевропейска банка. Това е допълнителна застраховка срещу ефекта на изкуствената паника, когато някой се уплаши и тръгне да си тегли парите“, уточни той. 

„Вече има дата за изборите, има и дата за разпускане на парламента. Сега би трябвало нещата да са по-спокойни, защото напрежението идва от липсата на дневен ред“, твърди той пред изданието.

„Европа излиза от кризата, а у нас тези възможности не се използват. Когато нямаш растеж поради причини отвън, прибягваш до финансовите резерви и до заеми, за да компенсираш дефицита. Когато обаче вече имаш условия за растеж, а парите отиват за кърпене на нереформирани системи вместо например за капиталови разходи с гарантирана възвръщаемост, тогава пропускаш момента и създаваш проблеми, които някой ще трябва да решава утре. През изминалата една година се наливаха средства, за да се поддържа социално спокойствие. Това обаче е спирала надолу - нереформираните сектори искат все повече пари, без положението да се подобрява. В крайна сметка губиш и социалното спокойствие, губиш и ценно време“, казва още Дянков.



Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване