07/02/14 05:26
(http://www.klassa.bg/)

Мартин Шулц оглави Европарламента

 Очаквано кандидатът на социалистите и демократите Мартин Шулц беше избран вчера по време на учредителна сесия на Европейския парламент (ЕП) в Страсбург за председател на институцията в следващите две години и половина, предадоха агенциите.

 

През втората част от мандата на ЕП той ще бъде оглавен от представител на Европейската народна партия – такава е договореността между двете най-големи групи в Европейския парламент.

 

В избора на председател сега участваха 723-ма депутати. Изискваното абсолютно мнозинство се равняваше на 307 гласа, а Шулц

 

беше подкрепен от 409 евродепутати

 

С този избор Шулц стана първият в историята председател на Европарламента с два мандата. Той беше начело на институцията във втората половина от мандата на предходния парламент.

 

Германският евродепутат открои сред акцентите в предстоящата работа на ЕП преговорите със САЩ по търговското споразумение, защитата на човешките права в цифровата ера, въпросите на миграцията и убежището, равенството на половете, заетостта, икономическия растеж, осигуряването на повече справедливост, независимост в енергийната политика на ЕС.

 

Той добави, че съюзът трябва да има

 

независима енергийна политика

 

която осигурява сигурност на доставките и достъпни цени на енергоносителите.

 

Тези, които искат да търгуват с ЕС, трябва да приемат върховенството на закона, а не да изповядват правото на по-силния, заяви Шулц.

 

Той се обяви в защита на човешкото достойнство без значение на произход, пол, сексуална ориентация, етническа и религиозна принадлежност.

 

В речта след избирането си Мартин Шулц приветства новите евродепутати и ги предупреди, че ще бъдат изправени пред нови и стари предизвикателства по време на мандата си. Германският политик каза, че Европарламентът съвместно трябва да се бори за това да се справи с тези предизвикателства.

 

Осмият мандат на Европейския парламент беше тържествено открит с изпълнение на “Ода на радостта” ­ химна на ЕС, представен от Страсбургската филхармония.

 

Четиримата кандидати за председател на ЕП изложиха своите

 

програмни намерения

 

а след това започна процедурата за тайно гласуване.

 

Преди гласуването Шулц призова за сътрудничество между парламентарните групи. Сътрудничеството е в основата на нашата работа, никой не получи мнозинство от избирателите, отбеляза той. Никой не може повече да заобиколи ЕП, защото тежестта му вече е равнопоставена на останалите институции на ЕС, допълни Шулц.

 

Кандидати за председател на Европарламента бяха още Пабло Иглесиас (Европейска обединена левица, Испания), Саджад Карим (ЕКР, Великобритания), Улрике Луначек (Зелените/ЕСА, Австрия).

 

От най-голямата група в парламента ­ Европейската народна партия, нямаше кандидат, тъй като предварително бяха постигнали споразумение със социалистите Шулц да бъде председател на Европарламента. От своя страна социалистическите лидери подкрепиха кандидата на ЕНП Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия. Либералите също нямаха свой кандидат за поста.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване