07/02/14 05:49
(http://www.klassa.bg/)

Милиардер държи златото на Челопеч

 Канадският милиардер и филантроп Нейтън (Нед) Гудман контролира фирмата „Дънди прешъс металс Челопеч“, която добива злато от най-голямото находище у нас. Това показва подадена декларация по закона „Цонев - Пеевски“, който урежда дейността на офшорките у нас.

Посочено е, че българската фирма е част от икономическата група на „Дънди прешъс металс“ - публично дружество, чиито книжа се търгуват на фондовата борса в Торонто. Обявени са обаче две свързани фирми: „Ватрин инвестмънт“ от Британските Вирджински острови и „Дънди прешъс Кюрасао“, регистрирана на карибския остров Кюрасао. Едноличен собственик и на двете офшорки е Нейтън Гудман. От това се заключава, че реално той контролира „Дънди прешъс металс“ чрез дружеството „Дънди корп.“, което е най-голям акционер в публичната компания.

Гудман е роден през 1937 г. в Монреал, Канада. Той е основател, президент и главен изпълнителен директор на холдинга „Дънди корп.“, който опе- рира в областта на природните богатства, недвижимите имоти и управлението на активи.

 Нед Гудман има славата на един от най-успешните и авторитетни канадски инвеститори. От 1967 г. е сертифициран финансов аналитик (CFA), а по-късно с негови дарения е основан Институтът за инвестиционен мениджмънт към университета „Конкордия“ в Монреал.

"Най-добрата ми инвестиция е образованието. Първата ми диплома е като геолог. В края на 50-те години, когато цените на металите падаха, бях уволнен от „Норанда“ (минна компания), след което записах програма по бизнес администрация (MBA) в университета в Торонто“, споделя Гудман пред канадския „Глоуб енд мейл“.

През 2011 г. канадската Скотиабанк купи за 2,25 млрд. щатски долара компанията за управление на инвестиции „Дънди Уелт“, която дотогава беше на фамилията Гудман.

За 2012 г. фирмата концесионер на находището в Челопеч е продала златно-меден концентрат за 421 млн. лв. и има 201 млн. лв. печалба. На българската държава са платени 12,7 млн. лв. концесионна такса. Находището в Челопеч е с доказани залежи от 92 тона злато.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване