07/02/14 07:29
(http://www.klassa.bg/)

Никола Саркози вече е обвиняем

 На бившия френски президент Никола Саркози беше повдигнато обвинение за търговия с влияние, предаде Франс прес. 

Според съобщение на прокуратурата, Саркози е заподозрян, че е

използвал положението и връзките си за получаване на вътрешна информация за хода на делото „Бетанкур“,

засягащо незаконно финансиране на неговата президентска кампания през 2007 г.

В края на март миналата година срещу бившия френски президент започна разследване по аферата „Бетанкур“. Подозренията бяха, че Саркози се е „възползвал от уязвимо лице“, тъй като е получил солидно дарение за предизборната си кампания от богатата наследница на империята „Лореал“ – Лилиан Бетанкур. 

Дарението е проблематично за Саркози, тъй като заради напредналата си възраст, деменция и Алцхаймер, Бетанкур не е била в състояние да взема решения. През 2011 г. тя бе поставена под попечителство иизгуби контрола върху козметичната компания

Сега разследващите твърдят, че в замяна на

информацията, подавана към Саркози от зам.-главния прокурор Жилбер Азибер,

на него е бил обещан престижен пост в Монако. На Азибер, както и на адвоката на Никола Саркози – Тиери Ерзог, за когото се смята, че е осъществявал връзката с висшия прокурор, също бяха повдигнати обвинения. 

Сред обвиненията към Саркози фигурират и активна корупция и нарушаване на професионална тайна, предава Франс прес. 

Според френското законодателство повдигането на обвинение показва, че съществуват „сериозни или логични доказателства“, насочващи към вероятно участие на заподозрения в престъпление, отбелязва Ройтерс. 

Проблемите на Саркози с правосъдието идват в момент, когато се засилиха

слуховете, че той ще поеме по-активна роля в политиката като оглави през есента своята консервативна партия Съюз за народно движение. 

Облаците над главата на Саркози се сгъстиха, след като през февруари възникнаха съмнения, че бившият френски президент е бил незаконно информиран, че е подслушван. 

Подслушването е било разпоредено през септември 2013 г. заради друго разследване, свързано с обвинения, че предизборната кампания на бившия президент през 2007 г. е била финансирана и от Либия, управлявана по това време от Муамар Кадафи. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване