07/02/14 05:56
(http://www.klassa.bg/)

Отново осъдиха България в Страсбург за Чората

 Европейският съд по правата на човека в Страсбург отново осъди България за полицейско насилие и неадекватното му разследване за смъртта на Ангел Димитров-Чората. Решението на съда е публикувано на сайта на съда днес.

В днешното си решение по делото "Димитров и други срещу България" Европейският съд по правата на човека в Страсбург обаче обяви, че в случая българската държава е нарушила чл. 2 от ЕКПЧ – право на живот и чл. 3 – забрана за нехуманно и унизително отношение. Решението по този пункт е взето с шест на един гласа. Съдът не приема, че има самостоятелно нарушение на чл. 6§1 (право на справедлив процес), доколкото това е част от нарушенията по чл. 2 и чл. 3 от ЕКПЧ.

Делото беше заведено от сина на Димитров Райчо, от съпругата му Анита Велянова и от родителите му Райчо и Адриана Димитрови. ЕСПЧ счита, че наказателните процедури, предприети от българските власти, не са разяснили всички обстоятелства около отговорността на държавните служители и не са довели до установяването на пълна отговорност за тяхната роля в малтретирането на Димитров и смъртта му. Не се е стигнало и до ефективно прилагане на разпоредбите на българските закони, гарантиращи спазване на правото на живот и правото да не бъдещ подлаган на нечовешко или унизително отношение. Съдът отбелязва с безпокойство, че заключението на Върховния касационен съд, според което петимата полицаи не са извършили никакво нарушение на закона, обхваща без изключение всички действия на полицаите по време на инцидента.

Съдът в Страсбург посочва и липсата на разследване на начина, по който операцията срещу Димитров е била планирана и контролирана.

ЕСПЧ постанови, че до три месеца от датата на издаването на присъдата българската държава трябва да плати на всички ищци 50 000 евро за нанесени неимуществени щети, както и 5000 лева на Анита Велянова и по 6000 лева на родителите на Чората за покриване на разходите по делата в България.

Страната ще трябва да покрие и разходите на ищците по съдебните процедури в Страсбург.

Чората почина на 10 ноември 2005 г. при полицейската операция "Респект" в Благоевград. За убийството му петимата полицай бяха осъдени на първата инстанция на 18 или 16 години затвор. Върховният касационен съд обаче върна делото за ново разглеждане. През ноември 2010 г. Военно-апелативният съд намали присъдите им наполовина. На 9 март 2011 година върховните магистрати заседаваха за втори път по това дело и на 9 юни петимата бяха оневинени.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване